Με Facebook και κινητά η νέα επιχειρηματικότητα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 145

facebook_aftodioikisiΕάν στα χρόνια προ κρίσης, τις «ατμομηχανές» της ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτέλεσαν κλάδοι όπως αυτοί των τραπεζών, των κατασκευών και της αγοράς, για την έξοδο της χώρας από την κρίση σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει, εκτός από τον τουρισμό, ο τομέας της… ψηφιακής οικονομίας.

 Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε σε χθεσινή εκδήλωση του Facebook με τίτλο «Boost your Business», η οποία επικεντρώθηκε στο πώς το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο Στέφανος Λουκάκος, διευθυντής του Facebook για τον τομέα των ΜμΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (EMEA), ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, εκ των οποίων το 80% κάνει χρήση μέσω του κινητού τους. Μέσω του εργαλείου αυτού κάθε μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς τους καταναλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Λουκάκο, έχουν τρεις βασικές απαιτήσεις: την άμεση επικοινωνία, την επικοινωνία μέσω εικόνων και τη διαδραστική επικοινωνία μέσω βίντεο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία υπογράμμισε ότι «η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων», ενώ προσέθεσε πως «στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ή ψηφιακής οικονομίας, η ταχύτατη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, μεγέθυνση και απασχόληση».

Ανέφερε δε ότι, με την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που προωθεί η κυβέρνηση, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί μέσω μιας απλής εφαρμογής του τηλεφώνου του να ξεκινάει τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης σκιαγράφησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο braindrain.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχει η μέριμνα ώστε όλες οι σχετικές δραστηριότητες ψηφιακής οικονομίας να είναι επιλέξιμες: είτε αφορά τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (startups), την ενίσχυση των νέων ερευνητών και ερευνητριών και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα είτε την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα.

Για το πρώτο σκέλος έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο σκέλος οι διαθέσιμοι πόροι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Δυναμικοί τομείς
Παράλληλα προσέθεσε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), το Σχέδιο Γιούνκερ και η διεύρυνση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπηρετούν τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό. Σημείωσε δε ότι «η ψηφιακή οικονομία δεν αφορά μόνο σε εφαρμογές και υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά σε όλους τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας (αγροδιατροφή, τουρισμός, υγεία κ.λπ.) που μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία από όλο το εύρος της ψηφιακής εποχής».

 

 

Πηγή:ethnos.gr

Μενού