Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε το β’ εξάμηνο του 2016, καθώς οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιείται.
Στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη». Προσθέτει, δε, ότι «το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και η ανάπτυξη στην ΕΕ και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις». Παράλληλα, η απασχόληση θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 23,5% φέτος από 24,9% που ήταν πέρυσι και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 23,1% το 2017 και το 22,7% το 2018.
Ακόμη, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη φτώχεια, όπως και δράσεις που σχετίζονται με τα σχολικά γεύματα και τα προγράμματα στέγασης. Εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα αυξήσει το αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι είναι σε καλύτερη θέση από τις νεότερες γενιές, ενώ θα αυξήσει τους πόρους για μεγαλύτερη στήριξη των φτωχών και των ανέργων.
Τέλος, η εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών και την ελάφρυνση της ρύθμισης τομέων, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων θα φέρει επενδύσεις, ενώ η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων θα αυξήσει την αποδοτικότητα.
ΜΕΓΑΛΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι «το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική Οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο».
Πηγή:ethnos.gr