Αχτσιόγλου: «Θετική δυναμική» στην απασχόληση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 151

«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις ή αναδρομικά χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους» ξεκαθάρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Αυτό που υπάρχει είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ με βάση τον νόμο που άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, αυτές οι εισφορές θα καταβληθούν σε δόσεις. «Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι γύρω στους 7.000, οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που ακούγονται» σημείωσε.

Ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του νομοθετικού Σώματος το φθινόπωρο, περιλαμβάνοντας μία ευρεία γκάμα θεμάτων, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών που αντιστοιχούν στο υπουργείο της (εργασιακά, θέματα κοινωνικής προστασίας, κ.λπ.) και θα έχει τρεις πυλώνες, που θα αφορούν ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία με εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίλυση χρόνιων ζητημάτων στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα για μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ. που δεν ασκούν το επάγγελμα).

Η υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει μία «θετική δυναμική» στο πεδίο της απασχόλησης, με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη που μετρά τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα να δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 265.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με τη διάρθρωση των εργασιακών σχέσεων επισήμανε ότι περίπου 50% οι μορφές εργασίες είναι ελαστικές και το υπόλοιπο 50% είναι πλήρεις. «Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει» συμπλήρωσε.

«Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Εμείς δουλεύουμε πάνω σε τρεις άξονες, όπου περιλαμβάνονται η αναστροφή του κλίματος της οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν νέες εργασίας και οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών για την υποδηλωμένη εργασία» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Για τον ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι το πρώτο επτάμηνο του 2007 έχει πλεόνασμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει με προϋπολογισμένο έλλειμμα άνω των 750 εκατ. ευρώ για το έτος. «Το σύστημα σιγά-σιγά θα ισορροπήσει. Παραλάβαμε το ταμείο με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ» σημείωσε, ενώ για το θέμα της καθυστέρησης της έκδοσης των συντάξεων υποστήριξε ότι μέσα στη διετία έχουν δοθεί πάνω 240.000 συντάξεις.

«Ικανοποιημένοι θα ήμασταν εάν όλοι οι άνθρωποι που κάνουν τα χαρτιά τους έπαιρναν τη σύνταξή τους μέσα σε έναν με δύο μήνες. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο οποίος θα αρχίσει να εκκαθαρίζεται με μεγαλύτερο ρυθμό» τόνισε.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα καλύπτεται από το Δημόσιο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον ο εργοδότης μετατρέπει τη σχέση παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή εργασία, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

 

 

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στο 21,7% η ανεργία – Ποιες περιοχές της χώρας είναι «πρωταθλήτριες»
Προηγούμενο άρθρο
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για 2.868 προσλήψεις στις ΤΟΜΥ
Μενού