Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα για τις 120 δόσεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 168

Αύριο θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης οφειλών από20.000-50.000 ευρώ, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις. Το θέμα της ρύθμισης των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη.

Η σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ελληνική πρόταση για τους μικρούς οφειλέτες προβλέπει την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσων κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA (λειτουργικά κέρδη) την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η πρόταση προβλέπει, επίσης, η μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα, με πλαφόν τις 120 δόσεις.

Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα “κουρεύεται” θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μενού