Δυνατότητα διακοπής της άδειας ανατροφής για λήψη μακροχρόνιας αναρρωτικής και κανονικής άδειας κυοφορίας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 323

Σε περίπτωση που ο/η υπάλληλος ασθενήσει ενόσω βρίσκεται σε εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του και να αιτηθεί αναρρωτικής άδειας. 
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διακοπή της άδειας ανατροφής επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που ο γονέας επιβάλλεται να λάβει μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 3257/2017 (Υπαλληλικός Κώδικας). Δεν επιτρέπεται η διακοπή της άδειας ανατροφής για τη λήψη βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας. Η έγκριση και η χορήγηση αναρρωτικής άδειας διακόπτει την άδεια ανατροφής τέκνου. Μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας ο/η υπάλληλος λαμβάνει αμέσως την διακοπείσα άδεια ανατροφής και συγκεκριμένα το διάστημα που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση αυτής.

Επίσης η εννεάμηνη άδεια ανατροφής διακόπτεται και στην περίπτωση επαπειλούμενης κύησης εφόσον η υπάλληλος πληροί τις προϋποθέσεις λήψης κανονικής άδειας κυοφορίας της παρ. 3 του άρθρου 52 του ν. 3258/20017 (Υπαλληλικός Κώδικας). Στην περίπτωση αυτή, το υπολειπόμενο διάστημα της άδειας ανατροφής για το πρώτο τέκνο θα ληφθεί όταν ο/η υπάλληλος έχει ολοκληρώσει την άδεια ανατροφής για το νέο τέκνο και εφόσον το πρώτο τέκνο δεν έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα διακοπής της άδειας ανατροφής προκειμένου ο υπάλληλος να παρακολουθήσει το σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης (Εγκύκλιος αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346/29.5.2017).

Οι ανωτέρω διευκρινήσεις ισχύουν και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ.

Πηγή:enikonomia.gr
Μενού