Eπαναφορά συμβάσεων: Ποιοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις μισθών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 186

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το υπουργείο εργασίας να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για να προγραμματίσουν από κοινού τα πρώτα βήματα εν όψει της επαναφοράς του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων από την 21η Αυγούστου, ημερομηνία που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια. Ηχηρές εξαγγελίες δεν αναμένονται προς το παρόν από τα κυβερνητικά στελέχη καθώς το στίγμα της νέας εποχής θα δοθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Για να μπορούν οι όροι των συμβάσεων (πχ ύψος μισθού) να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου, συνολικά.

Όπως έχει συμφωνηθεί η επιβεβαίωση θα γίνει μέσω του συστήματος Εργάνη ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα αναλάβει το ρόλο της έγκρισης των στοιχείων που θα λάβει από το «Εργάνη», έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική επικύρωση και να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των μισθών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία είναι οι εργοδοτικοί φορείς να υποβάλλουν τα μητρώα με τα στοιχεία των μελών τους . Παρά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι φορείς , σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι συνεπείς στην υποβολή των στοιχείων.

Οι πρώτοι κλάδοι που θα ωφεληθούν από την επεκτασιμότητα θα είναι τα ξενοδοχεία, τα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τα ναυτικά πρακτορεία καθώς οι εν λόγω κλάδοι έχουν εν ενεργεία συμβάσεις εργασίας. Μέχρι σήμερα εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευση οι όροι των συμβάσεων ίσχυαν μόνο για όσους εργαζόμενους προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο συνδικαλιστικό τους φορέα. Αυτοί κλάδοι λοιπόν δεν αποκλείεται να δουν σύντομα αυξήσεις μισθών.

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΟΑΕΔ -Κοινωφελής: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τις 30.333 θέσεις σε ΟΤΑ
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Έρχεται προκήρυξη για 220 θέσεις στην ΕΥΔΑΠ (ειδικότητες)
Μενού