Ανοίγει ο δρόμος για τις 3.200 μόνιμες θέσεις στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 170

Κατατέθηκε σήμερα στη βουλή η τροπολογία με την οποία γίνεται μόνιμος θεσμός το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ανοιγουν παράλληλα, 3.200 μόνιμες θέσεις.

«Με την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναβαθμίζεται και γίνεται επιτέλους μόνιμος θεσμός του κράτους. Ταυτόχρονα λήγει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εισηγούμενος πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία με την οποία το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄βαθμού και στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό.

«Πρόκειται για την οριστική κατοχύρωση και διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που για περισσότερα από 15 χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, υπερήλικες, ανασφάλιστους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδίως στην επαρχία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όλης της χώρας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτρέπει καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και παραπομπής σε δομές κλειστής φροντίδας», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και εξήγησε ότι με την τροπολογία:

  1. Συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα, δηλαδή, περισσότερες από 3200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού, με την προοπτική μάλιστα επέκτασης των υπηρεσιών αυτών, και σε άλλους δήμους στο μέλλον.
  2. Διασφαλίζεται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος. Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αυτών των θέσεων που οι δήμοι θα συστήσουν στις κοινωνικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της υπηρεσίας που έχει ήδη διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό γίνεται λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει σε πολλές περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές.
  3. Λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

Προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια τουλάχιστον δεκαετία στις υπηρεσίες του Προγράμματος και δεν μετακινούνται σε άλλες θέσεις.

Συντομα η νεα προκηρυξη

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Ετσι εξασφαλίζεται μοριοδότηση στο πλαίσιο του νόμου ώστε να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», τόνισε η υπουργός. «Η προκήρυξη θα μπορεί να γίνει αμέσως με το νέο έτος», όπως διευκρίνισε, ενώ προσέθεσε ότι σήμερα «οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια Στο Σπίτι» που έχουν συμβάσεις ως το τέλος της επόμενης χρονιάς θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να βγουν οι οριστικοί πίνακες και να προσέλθουν και αναλάβουν αυτοί που θα έχουν βγει από την προκήρυξη».

Η νέα μεγάλη προκήρυξη που θα εκδωσει το ΑΣΕΠ θα περιλαμβάνει ειδικότητες όπως Νοσηλευτές, Kοινωνικοί επιστήμονες και λειτουργοί, Διοικητικοί και γραμματείς, Ψυχολόγοι, Βοηθητικό προσωπικό και Οδηγοί. Τα προσόντα που θα καθορίσουν την πρόσληψη του νέου προσωπικού θα είναι η εμπειρία, προϋπηρεσία, τα ανήλικα τέκνα, ο βαθμός πτυχίου, η πολυτεκνική ιδιοτητα, κ.α

 

Πηγή:.e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
11 θέσεις εργασίας σε Εκπαιδευτικούς Φορείς στο εξωτερικό
Προηγούμενο άρθρο
Θέση εργασίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Μενού