Δημόσιο – Μόνιμες Προσλήψεις: Πώς δεν θα απορριφθείτε από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 204

Ασφαλιστικές δικλείδες για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και αυστηρότερες προϋποθέσεις στην υποβολή αιτήσεων στις προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού, βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα, φέρνει μεγάλες ανατροπές στη διαδικασία των προσλήψεων αλλά και στον ελέγχο των αιτήσεων των προκηρύξεων που θα είναι υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την κατάθεση των δικαιολογητικών στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι όροι γίνονται αυστηρότεροι και πρέπει οι υποψήφιοι να δείξουν  ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην απορριφθούν οι αιτήσεις τους.

Ειδικότερα:  

— Σε κάθε διαδικασία πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, η οποία διενεργείται από το Α.Σ.Ε.Π. ή εποπτεύεται από αυτό, δεν υποβάλλονται δικαιολογητικά με την αίτηση συμμετοχής του υποψηφίου, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Η κατάταξη των υποψηφίων στους πίνακες προτεραιότητας γίνεται βάσει των στοιχείων που δηλώνουν στην αίτησή τους. Με άλλα λόγια οι αιτήσεις αποκτούν και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται από νομικής απόψεως για τους υποψηφίους, αφού ουσιαστικά θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων που θα παρουσιάζουν στις αιτήσεις τους. 

— Εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών που τάσσεται από το Α.Σ.Ε.Π., προ της ανάρτησης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δικαιολογητικά καλούνται να υποβάλλουν υποψήφιοι που αντιστοιχούν στον αριθμό του συνόλου των θέσεων που προκηρύχθηκαν, προσαυξημένο κατά το ήμισυ (50%). Σε κάθε περίπτωση, οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται αφού έχει προηγηθεί ο έλεγχος των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Υποψήφιος που δεν αποδεικνύει τα κριτήρια ή τις ιδιότητες που επικαλέσθηκε στην αίτησή του και τα οποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή του στους οικείους πίνακες, διαγράφεται από αυτούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι ότι κατέχουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τις ιδιότητες τους, ώστε να τα προσκομίσουν όποτε τους ζητήθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή. 

Οι δύο συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο δημιουργούν νέα δεδομένα για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και επί της ουσίας, θέτουν προ των ευθυνών τους, τους υποψηφίους ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων που παρουσιάζουν στις αιτήσεις τους.

Πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να ακριβείς στην υποβολή των αιτήσεων τους, ώστε να μην κινδυνεύουν να απορριφθούν από μελλοντικούς διαγωνισμούς για προσλήψεις στο Δημόσιο. 

Είναι επίσης φανερό ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές και κυρίως η επίσπευση της υλοποίησης τους, μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν και απόρροια του «χάους» που επικράτησε με τις αιτήσεις στην προκήρυξη 3Κ/2018 για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
24 Γυμναστές στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας Μηχανικών στην Ελλάδα
Μενού