Υπ. Εσωτερικών: Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 156

Νομοθετικό έργο που αναμένεται να προκαλέσει «ντόμινο» αλλαγών στις διαδικασίες προσλήψεων του ΑΣΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει εντός του επόμενου διαστήματος το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με άρθρο του workenter.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις του αρμόδιου υπουργού, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος για την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των δήμων, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα «ακυρώνει» ουσιαστικά το πρόγραμμα Φιλόδημος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη κινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, αποφάσεις για τις οποίες κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να θίξουν την αξιοπιστία του νόμου Πεπονή (2190/1994) μέσω του οποίου συστάθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή. Ταυτόχρονα, παραμένει ως έχει η απόφαση της κυβέρνησης για διατήρηση του ”1:1” στον κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Για το αρμόδιο υπουργείο, το ισχύον σύστημα «τρέχει» μέσα σε ένα χρονοβόρο πλαίσιο ενώ θεωρείται ότι οι φορείς δεν έχουν τη δυνατότητα για άμεση κάλυψη των αναγκών τους με νέο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων, που έγινε στην Αθήνα, με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα για το 2023».

Οι ανάγκες είναι προφανείς αλλά οι διαδικασίες χρονοβόρες 

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει αντιμετωπισθεί νομοθετικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών με τη συμβολή της ΕΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕΤΑΑ να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ελλείψεων. Σημειώνεται ότι πολλοί ΟΤΑ δεν συμμετείχαν σε αναπτυξιακά προγράμματα κατά το παρελθόν λόγω της αδυναμίας  τους να συντάξουν μελέτες εξ αιτίας της έλλειψης μηχανικών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση αυτή δεν εκμηδενίζεται η ανάγκη για προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στους δήμους.

«Το επόμενο που θέλω να σας δώσω ως πληροφόρηση», είπε ο υπουργός, «είναι ότι έχουμε ετοιμάσει μια μίνι νομοθετική παρέμβαση η οποία πιστεύω ότι θα γίνει νόμος του κράτους το πολύ τον Φεβρουάριο και έχει ως κεντρικό στοιχείο το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών στους δήμους».

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «αυτό προφανώς δεν εκμηδενίζει τις ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού, τεχνικού προσωπικού στους Δήμους. Οι ανάγκες είναι προφανείς, αλλά νομίζω ότι σας είναι απολύτως γνωστές οι διαδικασίες, οι χρονοβόρες διαδικασίες. Άρα αν δεν κάναμε την παρέμβαση που είπα πριν από λίγο, το πιο πιθανό είναι ότι η τετραετία αυτή για πάρα πολλούς δήμους θα χανόταν ουσιαστικά σε ότι αφορά τα αποτελέσματα και το αποτύπωμα που θα ήθελε να έχει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Πηγή: workenter.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Προσλήψεις για φύλακες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)
Προηγούμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τα voucher 2.000 ανέργων 30 έως 45 ετών
Μενού