Freestudies learn English

69.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να φέρει το 5G στην Ελλάδα έως το 2030

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 230

Συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται σε 1,2 έως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς, αλλά και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G μπορούν να κινητοποιήσει η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς την επόμενη δεκαετία στη χώρα. Τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας μεταξύ 7,3 και 12,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη δημιουργία έως και 69.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η μελέτη για τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και τη λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η EY Ελλάδος και παρουσίασε σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση παρουσία του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα δίκτυα 5G θα λειτουργήσουν ως καταλύτης και πολλαπλασιαστής του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών.

Οπως εξήγησε ο Χρήστος Κόκιος, Director στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής του Τομέα Τηλεπικοινωνιών της EY Ελλάδος, η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων (Mobile Edge Computing), η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), και η ρομποτική.

«Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα έξυπνα εργοστάσια και logistics, η «έξυπνη μετακίνηση» (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις, κ.α».

Η μελέτη καταλήγει εντοπίζοντας έξι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς. Συνοπτικά, το 5G μπορεί:

  • Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων
  • Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα
  • Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας
  • Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής
  • Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών
  • Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19.

Προλογίζοντας την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να είναι καταλύτης για την αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας. Ο κ. Πιερρακάκης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την παραχώρηση του φάσματος για τα δίκτυα 5G μέσω του εν εξελίξει διαγωνισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο επενδυτικό ταμείο «Φαιστός» μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται καινοτόμες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το φάσμα αναμένεται να παραχωρηθεί στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που συμμετέχουν στη δημοπρασία στις 20 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η εμπορική λειτουργία των δικτύων 5G στις αρχές της χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι στους όρους του διαγωνισμού εντάσσεται και η υποχρέωση κάλυψης του 60% της χωρας σε τρία χρόνια και του 94% σε έξι χρόνια.

 

 

Πηγή:Έθνος

 

Μενού