Με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη εμβολιασμού ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και κάνουν απευθύνουν έκκληση ώστε οι πολίτες να μην εφησυχαστούν και να προχωρήσουν ακόμα και στην πρώτη δόση του εμβολιασμού πριν φύγουν για καλοκαιρινές διακοπές.
Την ίδια ώρα, ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, προανήγγειλε τη διάθεση και των άλλων δύο εμβολίων, εκτός της Johnson & Johnson για τους 18-29, δηλαδή των Pfizer και Moderna τις επόμενες ημέρες.
Γεωργαντάς: Pfizer και Moderna στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους 18-29
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι οι νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται από τις επόμενες ημέρες και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Τα δε ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και μετά. Μέχρι στιγμής και λόγω της έλλειψης του μονοδοσικού με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 αν και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότεροι.
Ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται από χθες, είπε ότι ήδη το έχουν εκδώσει περισσότεροι από 81.000 πολίτες μέχρι χθες το βράδυ, ενώ για κάποια λάθη που υπήρξαν ως προς τον τύπο του εμβολίου έχουν ήδη διορθωθεί και όσοι τα εντόπισαν μπορούν να τυπώσουν το νέο διορθωμένο πιστοποιητικό.
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό όσων ήδη έχουν νοσήσει, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, θα έρθει sms με το οποίο θα ακυρώνεται το ραντεβού για την δεύτερη, ενώ σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα κανένα εμβόλιο, αλλά έχουν κλείσει ραντεβού, θα έρθει επίσης μήνυμα ακύρωσης και θα εμβολιαστούν αφού περάσουν 6 μήνες από τότε που νόσησαν.
Παυλάκης: Κάντε έστω την πρώτη δόση
Ψευδοπρόβλημα» χαρακτήρισε τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης καθώς όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο. Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.
Κάλεσε τους πολίτες να μη φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα. Ο κ. Παυλάκης για τον εμβολιασμό παιδιών, είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι.
«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.
Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα». Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.
Λινού: Αδύνατο να πετύχουμε συλλογική ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ερωτηθείσα από την πλεευρά της αν τα παιδιά ηλικίας 12 – 18 ετών θα πρέπει αν εμβολιαστούν απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν.
Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα παιδιά είναι να κάνουν κανονικά κι όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται, γιατί λόγω του κορονοϊού ο εμβολιασμός των παιδιών έχει μείνει πίσω.
Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι η πανδημία είναι πιο ήπια, αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ, καθώς πεθαίνουν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς τον μήνα.
Από την άλλη πλευρά, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται συνεχώς κάτω από το 4%.
Πηγή: Έθνος