Freestudies learn English

Έλλειψη στελεχών και προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 589

Με κιάλια το εξειδικευμένο προσωπικό στη χώρα μας.

Η τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και όχι μόνο, συνοδεύτηκε από ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην εργασία και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Ο όγκος των εξελίξεων τεράστιος: οικονομική κρίση, ανεργία που οδήγησαν πολλές χιλιάδες νέους στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών εξειδικευμένο και ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό, έμπειροι τεχνίτες μα και αξιόλογοι επιστήμονες.

Φτάνοντας στο σήμερα, με μια πανδημία μέσα σε όλα τα υπόλοιπα να μαστίζει την κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως η ανάγκη για εύρεση εργασίας συνεχίζει να είναι επιτακτική ανάγκη για πολλά νοικοκυριά. Ωστόσο, μια έρευνα φέρνει στο φως τα βαθύτερα προβλήματα της χρόνιας αυτής κρίσης και δεν είναι άλλο από την έλλειψη προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις και ταλέντο να καλύψουν τις κενές αυτές θέσεις και δυστυχώς αυτό παρατηρείται έντονα, εκτός των άλλων, και στους νευραλγικούς και ανερχόμενους τομείς της Πληροφορικής, των Τεχνολογιών και των Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup ευρήματα της καταγράφουν το 72%* των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων. Το ίδιο ποσοστό (72%) αναφέρεται και για τις ΕΜΕΑ χώρες. Παρόλο αυτά, οι εργοδότες προσφέρουν ένα εύρος κινήτρων για την κάλυψη της έλλειψης ταλέντου: Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%) μαζί με τα ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%) είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, ακολουθούν τα οικονομικά κίνητρα όπως υψηλότεροι μισθοί (39% ) και μπόνους (29%).

Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις μόνο από το freestudies, με πληθώρα προγραμμάτων ειδίκευσης στον τομέα της Πληροφορικής

Δείτε τα προγράμματα ΕΔΩ

Όπως αναφέρουν οι εργοδότες, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στον οργανισμό τους είναι: τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση/ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).

 

Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού.

 

Η κατάσταση που επικρατεί δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός η έλλειψη εξειδίκευσης κάτι υποδηλώνει, αφετέρου όμως, η προσφορά σε συνδυασμό με τη διάθεση των εργοδοτών να συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης, αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση έναρξης υποβολής αιτήσεων: “Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού & Καταπολέμησης της Ανεργίας στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας”
Προηγούμενο άρθρο
Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του πολίτη
Μενού