ΔΥΠΑ: Έρχονται πέντε προγράμματα για 37.000 ωφελούμενους -Δύο «στοχεύουν» ΟΤΑ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 268

Πέντε νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ αναμένονται το επόμενα διάστημα, τα οποία είναι απολύτως στοχευμένα και επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία.

Στα προγράμματα αυτά, περιλαμβάνεται και η πιλοτική εφαρμογή σε ένα εξ αυτών που αφορά δημιουργία θέσεων εργασίας δήμους της χώρας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

Επίσης άκρως στοχευμένο είναι και το πρόγραμμα που αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ανακούφισης τμήματος των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα τα πέντε νέα προγράμματα είναι:

— Πιλοτικό πρόγραμμα σε τέσσερις δήμους της χώρας: Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που στόχος του είναι να καλύψει έως 3.000 ωφελούμενους, θα υπάρξει για πρώτη φορά συνδυασμός κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Η επιλογή των δήμων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ανεργία, επίπεδο φτώχειας), σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Θα υπάρξει περίοδος κατάρτισης, αλλά και απασχόλησης, που θα συνοδεύεται από τη δυνατότητα επιλογής στήριξης μιας επιχειρηματικής ιδέας.

 Πρόγραμμα για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας: Το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση εξειδίκευσης και έως τώρα έχουν προκύψει περισσότερες από 3.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Θα καλύψει το σύνολο της Περιφέρειας και θα προσφέρει τόσο νέες θέσεις εργασίας όσο και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, ανά περίπτωση.

 Πρόγραμμα για νέους 18- 29 ετών: Πρόκειται για το μοντέλο της προεργασίας, όπως ονομάζεται στον Οργανισμό, και έχει ως στόχο να οδηγήσει στην απασχόληση έως 20.000 ανέργους από την ανωτέρω ηλικιακή κατηγορία. Το πρόγραμμα προσφέρει ως αμοιβή τον εκάστοτε κατώτατο μισθό και έχει χρονική διάρκεια επτά μήνες. Είναι πανελλαδικό και οι επιχειρήσεις που θα το αξιοποιήσουν διατηρούν το δικαίωμα να κρατήσουν τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ακόμα και αν χρειαστεί να τους αλλάξουν θέση απασχόλησης ή αντικείμενο.

Από την άλλη πλευρά, όσοι άνεργοι ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, εάν μετά τη λήξη του δεν καταφέρουν να παραμείνουν στην επιχείρηση που τους επέλεξε, διατηρούν το δικαίωμα να ενταχθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα που θα βρίσκεται σε ισχύ εκείνη την περίοδο. Η έναρξη του προγράμματος προσδιορίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

— Πρόγραμμα για νέους 18- 29 ετών που θα μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες: Σε αυτή την περίπτωση η ΔΥΠΑ προσφέρει στους συμμετέχοντες κεφάλαιο κίνησης που ανέρχεται στα 14.800 ευρώ και θα χορηγηθεί σε τρεις δόσεις. Το πρόγραμμα στοχεύει να έχει έως 10.000 ωφελούμενους, οι οποίοι μετά τη στήριξη που θα λάβουν από τον Οργανισμό θα μπορούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Η κατανομή των θέσεων που θα προκύψουν θα είναι διαφορετική ανά Περιφέρεια, με έμφαση να δίνεται στις πιο υποανάπτυκτες περιοχές της χώρας. Η έναρξή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

 Πρόγραμμα για Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη: Η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των εν λόγω περιοχών. Στόχος είναι να προκύψουν έως 1.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα απασχοληθούν για 12 μήνες στις επιχειρήσεις που θα τους επιλέξουν. Κατά το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους θα λάβουν ως επιδότηση ποσό που θα κυμαίνεται από 75% έως 100% του κατώτατου μισθού. Το πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιδόματα: Πληρωμές την Παρασκευή -Τι καταβάλλεται (λίστα)
Προηγούμενο άρθρο
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2024
Μενού