Π. Τσακλόγλου για εργαζόμενους συνταξιούχους: Το μέγιστο της παρακράτησης συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 103

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου καλεσμένος στο Talk Radio 98.9 με τον Χάρη Ντιγριντάκη.

Για την αυτονομία του ΤΕΚΑ

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου η αυτονομία του ΤΕΚΑ ήταν κάτι που περιγραφόταν και στον ιδρυτικό νόμο. Όπως ανέφερε, το default χαρτοφυλάκιο του Ταμείου θα είναι διαθέσιμο από αυτήν την χρονιά ενώ, μέσα στην διετία θα είναι διαθέσιμα τόσο το πιο συντηρητικό όσο και το πιο risky χαρτοφυλάκιο, στα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κατανέμουν τις εισφορές τους αναλογικά όπως επιθυμούν οι ίδιοι ανάμεσα στα τρία αυτά χαρτοφυλάκια.

«Το ΤΕΚΑ αφορά νέους ασφαλισμένους από το 2021 όταν ψηφίστηκε ο νόμος ενώ, αυτή τη στιγμή τρέχει μια διαδικασία δημοσιότητας, και όσοι επιθυμούν όταν ήταν έως 35 χρονών όταν ψηφίστηκε ο νόμος, είτε είχαν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και ήταν στον ΕΦΚΑ, είτε δεν είχαν καθόλου, μπορούν επίσης να εγγραφούν στο ΤΕΚΑ».

Για την πορεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τον κ Τσακλόγλου υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία ραγδαίου μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις εκκρεμείς συντάξεις, πολλές από αυτές και κύριες, που αποτελούν το βασικό μέσο επιβίωσης των συνταξιούχων, καταφέρνοντας όχι μόνο να μειωθεί ο συνολικός αριθμός του στοκ αλλά και ο μέσος χρόνος απονομής τους. Παράλληλα με τη νομοθεσία εξισώθηκαν οι προϋποθέσεις απονομής επικουρικής σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ξεμπλοκάροντας αυτόματα αρκετές υποθέσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα όταν ανέλαβα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το καλοκαίρι του 2000, ήταν το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Είχαμε πολλές εκατοντάδες εκκρεμείς συντάξεις και το κυριότερο ήταν ότι πολλές από αυτές ήταν και κύριες συντάξεις, δηλαδή οι άνθρωποι δεν είχανε κανένα πόρο για να ζήσουν και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο μέσος χρόνος απονομής εκείνη την περίοδο άγγιζε τους 18 μήνες ενώ σήμερα αυτός ο αριθμός έχει πέσει σε μόλις 2μήνες. Υπάρχει ακόμα ένα μικρό απόθεμα ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων, αλλά και αυτές είναι αφενός μεν πολύ λιγότερες από ότι ήταν παλαιότερα και είναι και πολύ μικρός και ο χρόνος απονομής τους. Η προσπάθεια του ΕΦΚΑ έχει μετατοπιστεί για να εισάγει αυτοματοποιήσεις και στις επικουρικές συντάξεις και στο πλαίσιο αυτό ψηφίσαμε πρόσφατα και ένα νόμο ο οποίος ουσιαστικά εξισώνει τις προϋποθέσεις απονομής επικουρικής σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (στην 15ετια) που επιτάχυνε πολύ τη διαδικασία.

Τα μεγάλα projects που τρέχει αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ, είναι δυο και συγκεκριμένα η δημιουργία ενός πραγματικά ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και το δεύτερο η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου, που θα διευκολύνει τόσο τον ίδιο τον ΕΦΚΑ όσο και τους πολίτες».

Για το επίδομα μητρότητας

Ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι διττός, αφενός, η συμφιλίωση του εργασιακού και του οικογενειακού βίου και αφετέρου η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ομάδων όπως για παράδειγμα οι γυναίκες, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και τα άτομα με αναπηρία.

«Στην προηγούμενη θητεία μας αυξήσαμε τη διάρκεια του επιδόματος μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες και πλέον δώσαμε επίδομα μητρότητας επίσης για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (830 ευρώ) σε αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες ώστε να έχουν οικονομική υποστήριξη από την κοινωνική ασφάλιση στην ιδιαίτερα ευχάριστη αλλά και δύσκολη όμως περίοδο που τεκνοποιούν».

Για τις συντάξεις με οφειλές έως 30.000 ευρώ

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στη δυνατότητα πλέον να λαμβάνουν σύνταξη μη μισθωτοί που έχουν οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ αρκεί να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις  και συγκεκριμένα να υπάρχουν 20 έτη εισφορών και καταθέσεις κάτω από 12.000.

«Αυτό το οποίο γινόταν μέχρι πρόσφατα ήταν ότι αν κάποιος αυτοαπασχολούμενος είχε ένα χρέος προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή αν ήταν αγρότης έως 6000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ έδινε κανονικά σύνταξη και παρακρατούσε το ποσό της οφειλής σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τώρα, αυξήσαμε αυτά τα όρια στις 30.000 και τις 10.000 αντιστοίχως και για το ποσό το οποίο είναι μεταξύ 20 και 30.000 ευρώ γίνεται διακράτηση του 60% της σύνταξης και μόλις η οφειλή φτάσει τις 20.000 ευρώ ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις».

Απασχόληση συνταξιούχων

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους με το νέο καθεστώς να εργάζονται χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξη τους μόνο με την εφαρμογή ενός μη ανταποδοτικούς πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, που είναι 10% πάνω στον μισθό ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το μέγιστο της παρακράτησης συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης, δηλαδή, γύρω στις 5.000. Το μέτρο αυτό το υποδέχτηκαν θερμά οι συνταξιούχοι και ενώ, προηγουμένως υπήρχαν γύρω στις 36 χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους ήδη το αντίστοιχο νούμερο είναι πάνω από 80 χιλιάδες.

Μενού