Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι εργοδότες που κηρύσσουν το τέλος της τηλεργασίας, απαιτώντας από το προσωπικό τους να επιστρέψει στα γραφεία, καθώς η περίοδος ευέλικτων εργασιακών πρακτικών φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Μετά την πανδημία, που έφερε στο προσκήνιο την εργασία από το σπίτι, πολλές εταιρείες και οργανισμοί αυστηροποιούν τους όρους απασχόλησης, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απόλυσης αν δεν συμμορφωθούν.
Οι εργοδότες προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα την ανάγκη για συλλογική αποτελεσματικότητα και την πεποίθηση ότι η τηλεργασία έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της εργασιακής πειθαρχίας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η δια ζώσης εργασία προάγει τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα. Ωστόσο, η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα ερευνών, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν το υβριδικό μοντέλο ως ιδανική λύση. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, συγκρίνουν τη δυνατότητα τηλεργασίας με την αξία μίας αύξησης μισθού κατά 8%.
Έρευνες δείχνουν ότι ενώ η πλήρης τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα, το υβριδικό μοντέλο – τρεις ημέρες στο γραφείο και δύο στο σπίτι – παρουσιάζει αποτελέσματα συγκρίσιμα με την παραδοσιακή εργασία στο γραφείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Δεκέμβριο του 2024, το 26% των Βρετανών εργάζεται υβριδικά, ενώ το 13% συνεχίζει με πλήρη τηλεργασία.
dnews.gr