Σε διαβούλευση η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 234

symboylio«Ηδη το δημόσιο χρωστάει πλέον λιγότερα στους εξαγωγείς» σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λειτουργία του νέου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η μάχη για τη ρευστότητα και την ερχόμενη εβδομάδα έχει οριστεί νέο ραντεβού του υπουργού με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όπου θα τεθούν ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης μέσα στο τελευταίο εξάμηνο (Απρίλιος – Οκτώβριος 2013) από 385 εκατ. ευρώ, που χρώσταγε το δημόσιο για επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγείς, το ποσό μειώθηκε σε 282 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, υπογραμμίστηκε ότι οι φορείς που συγχωνεύονται (ΟΠΕ και Invest In Greece) είναι υποστελεχομένοι σήμερα, με απασχολούμενα 30 στελέχη στον καθένα και στόχος είναι ο νέος φορέας να αποτελείται από σχεδόν 200 υπαλλήλους.

Είναι σημαντικό όμως, συμπλήρωσε ο υπουργός, ότι με ελάχιστες έως καθόλου αποκλίσεις προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στους τελωνειακούς και προτελωνιακούς ελέγχους και 21 μέτρα από τα 25 υλοποιούνται κανονικά και το γεγονός επιβεβαιώνει και η τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα διευρυνθεί το ωράριο εξυπηρέτησης του διασυνοριακού εμπορίου στα τελωνεία, αναβαθμίζονται τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για ελέγχους στα τελωνεία και απλοποιούνται οι διαδικασίες εξαγωγής σε 10 βασικά ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το αλουμίνιο σε συνέχεια πιλοτικών δράσεων που έγιναν στο ακτινίδιο και τη φέτα.

Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι η εταιρεία ταχυμεταφορών DHL έστειλε επιστολή στο υπουργείο ότι μείωσε κατά 50% τις τιμές και κατά μια μέρα το χρόνο αποστολής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας σημείωσε τη σημασία των πρεσβειών στην αποκατάσταση της αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς βγαίνει από την κρίση, ενώ τα 59 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 50 χώρες από τα 11.700 αιτήματα που δέχθηκαν το 2011, έφτασαν να διαχειρίζονται τα 15.300 αιτήματα το 2012.

Οι υπάλληλοι Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων θα αρχίσουν να τοποθετούνται σε νέα πόστα στο εξωτερικό όπως στην Αγία Πετρούπολη, στο Κατάρ, στο Μεξικό και αλλού ενώ στο νέο φορέα εξαγωγών θα αποσπασθούν και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα για διαβούλευση για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprice Greece SA) θα επιτευχθεί ο στόχος «να μη διώχνουμε επενδύσεις και να μην κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας» καθώς ενοποιούνται τα Ελληνικά δίκτυα και επαφές με τη διεθνή αγορά θα υπάρξει εξειδίκευση και στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους και αγορές και προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων με εξαγωγική προοπτική.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσω της Εταιρείας η κάθε εξαγωγική δραστηριότητα ή επενδυτικό ενδιαφέρον θα υποστηρίζεται άμεσα από έναν εξειδικευμένο υπεύθυνο για το προϊόν ή τον κλάδο και έναν εξειδικευμένο υπεύθυνο για τη χώρα ή την περιοχή ενδιαφέροντος που συνεργάζεται με το τοπικό γραφείο Εξωτερικού.

Η Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων θα φέρει την ευθύνη της προσέλκυσης και υποστήριξης των ξένων επενδυτών κατά την διάρκεια της υλοποίησης της επένδυσής τους. Πρόεδρος θα είναι στέλεχος με διεθνές κύρος και διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται με τεχνοκρατικά κριτήρια -θα μπορεί να είναι ο ίδιος- ενώ το ΔΣ θα είναι επταμελές και η συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα είναι άμισθη, θα στελεχώνεται από εκπροσώπους θεσμικών εταίρων.

Σημειώνεται ότι υπάρχει και αυτοτελές τμήμα Βόρειας Ελλάδας. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι κατόπιν συμφωνίας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ, οι τράπεζες θα προσθέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου άλλο ένα δισ. ευρώ.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, δόθηκε τους προηγούμενους μήνες τεχνική βοήθεια από τους Ολλανδούς ειδικούς της Ομάδας Δράσης και θα τοποθετηθεί εξειδικευμένος σύμβουλος για να αξιολογήσει το προσωπικό του ΟΠΕ και του Invest In Greece, ενώ θα εισαχθούν αυστηρά κριτήρια για 80 νέα στελέχη που θα ενταχθούν από την αγορά.

Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτόμο εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο-πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα προβλέπεται η χρήση της αυτοσυμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην αδειοδότηση και τον έλεγχο από τρίτους πιστοποιημένους φορείς.

Επιπλέον, συνεχίζεται η υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για τα logistics. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί το σχετικό σχέδιο νόμου.

Μενού