ΑΕΙ: Ρύθμιση θεμάτων μετεγγραφών και μετακινήσεων

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 210

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Β. Διγαλάκη, δημοσιεύτηκε με ΦΕΚ ο καθορισμός των διαδικασιών μετεγγραφών και μετακινήσεων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά́ Ιδρύματα και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση ορίζει τα εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ́
Κοινές διατάξεις για την εφαρμογή́ των Κεφαλαίων Β ́ και Γ ́

Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής-Γενικές Προϋποθέσεις μετεγγραφής και μετακίνησης

  1. 1. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για τους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε Τμήματα των Α.Ε.Ι. και των Α.Ε.Α. είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται και περιγράφονται ειδικότερα στις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής οι οποίες αναφέρονται στα Κεφάλαια Β  ́και Γ ́ της παρούσας.
  2. Ως κατηγορίες μετεγγραφής για την εφαρμογή της παρούσας νοούνται οι εξής: α) μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (Κεφάλαιο Β ́) και β) μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών (Κεφάλαιο Γ).
  3. Ως κατηγορίες μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου για την εφαρμογή της παρούσας νοούνται οι εξής: α) μετακίνηση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (Κεφάλαιο Β ́) και β) μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών (Κεφάλαιο Γ ́).
  4. 4. Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή στις περιπτώσεις της παρ. 2 είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των Τμημάτων σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν. 4692/2020 καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης.
  5. Προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις κατηγορίες μετεγγραφής των Κεφαλαίων Β ́ και Γ ́ της πα- ρούσας, είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.
  6. Γενική προϋπόθεση για τη μετακίνηση φοιτητή σε Τμήματα ή Σχολές του ίδιου επιστημονικού πεδίου στις περιπτώσεις της παρ. 3, είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα εν λόγω Τμήματα ή Σχολές, στα οποία το σύνολο των μορίων/συνολική βαθμολογία του φοιτητή υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4186/2013 (Α ́ 193).

Μενού