Από τα ΙΕΚ σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 1K

Από ΙΕΚ σε πανεπιστήμιο; «Παράθυρο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους των ΙΕΚ ανοίγει το υπουργείο Παιδείας. Σαφής πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αναβαθμίσει τις σπουδές στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους πτυχιούχους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο.Βέβαια, το ζητούμενο είναι να δομηθεί ένα σύστημα εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το οποίο να διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη διαφάνεια. Αλλιώς καταλύεται η αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας των ευκαιριών. Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής ιός της «εμπορευματοποίησης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καιροφυλακτεί, με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έτοιμα να δεχθούν ως φοιτητές Ευρωπαίους πολίτες, που έχουν κατοχυρώσει το σχετικό δικαίωμα στο πλαίσιο της κινητικότητας στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών.

«Όχημα» εισαγωγής

Ειδικότερα, σήμερα περίπου 15.000 νέοι σπουδάζουν -μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- σε ένα από τα 116 δημόσια και 30 ιδιωτικά ΙΕΚ με περισσότερες από 100 ειδικότητες. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) κ. Χαράλαμπος Μπότσαρης -που εποπτεύει δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ- «όχημα» για να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το σύστημα πιστωτικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2007. Το σύστημα των πιστωτικών μονάδων θα είναι κοινό για όλα τα Ινστιτούτα και θα προκύψει από τη σύσταση κοινών προγραμμάτων σπουδών. Η απόκτηση συγκεκριμένων πιστωτικών μονάδων σε κάθε αντικείμενο της ειδικότητας θα αποτελεί τον πρώτο όρο ώστε ο πτυχιούχος να κατοχυρώνει δικαίωμα να προχωρήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατόπιν, βέβαια, προκρίνεται να υπάρχει ένα είδος εξετάσεων, το οποίο θα προσομοιάζει με τις υπάρχουσες κατατακτήριες εξετάσεις εντός των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις οποίες δίνουν όποιοι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποια άλλη -διαφορετική- σχολή πανεπιστημίου. Έτσι, η επιτυχία στις εξετάσεις θα κατατάσσει τους πτυχιούχους ΙΕΚ σε κάποιο εξάμηνο του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ.

Ο σχεδιασμός αναβαθμίζει τις σπουδές στα ΙΕΚ. Αποτελεί, άλλωστε, βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε πρόσφατα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Δείτε εδώ κάποια από τα κορυφαία επιμορφωτικά Προγράμματα με ανοιχτές αιτήσεις, από το FREESTUDIES, τα οποία μοριοδοτούνται στις εκάστοτε προκηρύξεις για εκπαιδευτικούς δημοσίων ΙΕΚ, ΚΔΒΜ και e-ΚΔΒΜ:

Προσοχή! Περιορισμένος αριθμός θέσεων

«Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε όποια πανεπιστήμια τούς δέχονται» αναφέρει στην «Κ» το μέλος της Ένωσης κ. Νικόλαος Μακρυπλίδης. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο ίδιος, από την πλευρά των ΙΕΚ προκρίνεται ένα σύστημα κατά το οποίο κάθε σχολή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ θα αξιολογεί το πρόγραμμα του κάθε ΙΕΚ.

Πόσο, όμως, αυτό μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια των διαδικασιών; Διότι στον «χορό» δεν μπαίνουν μόνο τα ελληνικά ιδρύματα αλλά και τα ευρωπαϊκά, αφού το σύστημα των πιστωτικών μονάδων έχει υιοθετηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων στο εσωτερικό της κοινής αγοράς.

Διεθνείς συνεργασίες

Παράγοντες ιδιωτικών ΙΕΚ που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι ήδη σε μεμονωμένες επαφές ιδιοκτητών ΙΕΚ με βρετανικά πανεπιστήμια υπήρξαν προτάσεις εκ μέρους των τελευταίων για συνεργασία. Δηλαδή, τα βρετανικά (στο πλαίσιο και της πολιτικής για προσέλκυση ξένων φοιτητών) πρότειναν να δεχθούν τους αποφοίτους συγκεκριμένων ειδικοτήτων ΙΕΚ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται από το υπουργείο Παιδείας η προσθήκη ενός επιπλέον εξαμήνου σπουδών -από τα 4 σήμερα- στις ειδικότητες όπου επιτρέπεται, όπως είναι εκείνες των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Βήμα το οποίο κρίνεται ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σπουδών κατάρτισης και σίγουρα θα δώσει στους πτυχιούχους επιπλέον εφόδια για να αναζητήσουν κάτι παραπάνω, σε επίπεδο τουλάχιστον σπουδών.

Σύστημα πιστωτικών μονάδων

Το σύστημα πιστωτικών μονάδων πρόκειται και καθιερωθεί με βάση τα μαθήματα/τομείς που απαιτούνται για κάθε γνωστικό αντικείμενο σπουδών/ειδικότητα. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ κ. Μπότσαρης, πρόκειται να συσταθούν κοινά προγράμματα σπουδών για όλα τα ΙΕΚ, και σε κάθε γνωστικό αντικείμενο ο απόφοιτος θα αποκτά πιστωτικές μονάδες με βάση τα μαθήματα τα οποία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία. Για τον στόχο αυτό ο ΟΕΕΚ πρόκειται να οργανώσει νέους οδηγούς κατάρτισης με άξονα το σύστημα των πιστωτικών μονάδων. Το σύστημα βοηθά την κινητικότητα κατ’ αρχήν από ΙΕΚ σε ΙΕΚ αλλά και από χώρα σε χώρα εντός της Ε.Ε. Και αυτό διότι στόχος της Ε.Ε. είναι οι καταρτιζόμενοι να μπορούν να κινηθούν εντός των συνόρων της εσωτερικής αγοράς είτε αναζητώντας επιπλέον σπουδές (στο πλαίσιο και της διά βίου μάθησης) ή -και το κυριότερο- αναζητώντας δουλειά. Το σύστημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει και στο πλαίσιο του «Ευρωδιαβατηρίου», το οποίο είναι ουσιαστικά ο φάκελος του κάθε εργαζομένου (πτυχία, εξειδικεύσεις, εργασιακή εμπειρία κ.λπ.) που ζητά μια θέση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ανάλογο σύστημα προωθείται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα φοιτητών και σπουδαστών ανάμεσα σε ιδρύματα αλλά και χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr

Μενού