ΣΔΙΤ: Συντήρηση και επισκευή 17 σχολικών μονάδων μέσω των τριών έργων σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 243

Τρία νέα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 477 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν, επίσης, από την Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, ο Πρόεδρος κ. Τιμολέοντας Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Γιάνναρης.

Τα τρία έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν και για τα οποία η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021, είναι:

1.Σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση (φύλαξη και ασφάλιση) 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με Αναθέτουσα Αρχή τις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 129 εκατομμύρια ευρώ.

2.Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης.

Το έργο αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά στα πάγια που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.

3. Ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων για την στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο αφορά στην ανέγερση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μίας πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο καθώς και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 113 εκατομμύρια ευρώ.

O Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Σήμερα προσθέσαμε άλλα 3 εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ στον κατάλογο των Συμπράξεων, που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και δημιουργούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τα εν λόγω έργα θα αναβαθμίσουν την εικόνα των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, θα διασφαλίσουν την ορθή λειτουργία του ΕΥΣ ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ύδρευση και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων μέσω των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών καθώς και στην αστική ανάπλαση της περιοχής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και προχωράμε με ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

O Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με μεγάλη ταχύτητα, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Παπαθανάσης και η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία προχωρούν την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού με σκοπό, αξιοποιώντας ένα βασικό εργαλείο, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, δήλωσε:

«Με τη σημερινή απόφαση σηματοδοτούμε την ουσιαστική δέσμευσή μας, ώστε μέσω ΣΔΙΤ να προχωρήσει η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη 17 σύγχρονων σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2008. Πρόκειται για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδικά και μουσικά σχολεία, συνολικού μικτού εμβαδού σχεδόν 55.000 τ.μ., σε 8 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και σε ένα Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Η σημερινή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια και άλλων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως η ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

«Προχωράμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό έχουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Ενώνουμε δυνάμεις, προάγουμε την καινοτομία, δουλεύουμε για την ανάπτυξη, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

 

Μενού