Συνάντηση Γενικών Γραμματέων με 20 ΜΚΟ με θέμα:«Προκλήσεις στην Εκπαίδευση παιδιών Προσφύγων/μεταναστών»

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 187

Το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία συμμετείχαν 20 Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδικής Προστασίας.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθεί το ευαίσθητο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της Εκπαίδευσης Παιδιών Προσφύγων/Μεταναστών. Οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους και έθεσαν ερωτήματα που επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχετικά με:

1.τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης προσφύγων/μεταναστών,

2.τις προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε και λόγω των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών,

3.τα οφέλη που θα προκύψουν από συνέργειες με φορείς και οργανισμούς,

4.την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα αποδοχής και εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων/μεταναστών,

5.την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των κοινοτήτων προσφύγων/μεταναστών για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών τους στο αγαθό της εκπαίδευσης.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, Σίσσυ Γκίκα αφού καλωσόρισε το Γενικό Γραμματέα Υποδοχής και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνο Λογοθέτη και τους λοιπούς συμμετέχοντες τόνισε ότι: «Η Εκπαίδευση των Παιδιών Προσφύγων/Μεταναστών, αποτελεί για εμάς, ως ΥΠΑΙΘ, προτεραιότητα, δεδομένου ότι συνάδει με το όραμά μας για ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΙΘ διασφαλίζει την συμπερίληψη των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχοντας θέσει ως βασικούς στρατηγικούς στόχους:

 

  • τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση που συνιστά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε παιδιού
  • την υποχρεωτική εγγραφή και ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία παιδιών προσφύγων/μεταναστών
  • την ενίσχυση Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων – ΔΥΕΠ, καθώς και Τάξεων Υποδοχής – ΖΕΠ με αντίστοιχες προσλήψεις και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Κεντρικός άξονας μας είναι η διαμόρφωση ενός ασφαλούς, συμπεριληπτικού, μαθησιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα προωθήσει την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική πραγματικότητα της χώρας υποδοχής, αποβλέποντας μακροπρόθεσμα στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Για αυτό το λόγο δημιουργούμε φιλικά σχολικά περιβάλλοντα, επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς και εξασφαλίζουμε υλικούς και ανθρώπινους πόρους ώστε κάθε μαθητής πρόσφυγας/μετανάστης να μην αποκλεισθεί από το αγαθό της εκπαίδευσης.

Έτσι εκπληρώνονται οι στόχοι μας: ίσες ευκαιρίες για όλους, αποδοχή της ετερότητας, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και θέτουμε τα θεμέλια για την αποτελεσματικότερη επίτευξη του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ισότιμης πρόσβασης και ίσων ευκαιριών.

Επιπλέον, με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος για τα παιδιά προσφύγων/μεταναστών, έχουμε συστήσει την Ομάδα Συνεργασίας του ΥΠΑΙΘ με το ΙΕΠ, τη UNICEF, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία έχει ήδη αρχίσει να παράγει ένα σπουδαίο έργο αναγνωρίσιμο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς.

Οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήσεις στους δύο Γενικούς Γραμματείς και την Υπηρεσία και διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος ενώ συγχρόνως προτάθηκε από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ νέα συνάντηση περί τα τέλη του μήνα. Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν την πολιτική βούληση για βελτιώσεις και τη συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω Οργανώσεις (ΜΚΟ), Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδικής Προστασίας:

  1. ActionAid Eλλάς
  2. ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
  3. Changemakers Lab
  4. Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC Greece)
  5. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
  6. ECHO100PLUS
  7. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
  8. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
  9. Έλιξ
  10. Equal Rights Beyond Borders
  11. HumanRights360
  12. Κάριτας Ελλάς
  13. Κέντρο Ίριδα
  14. Legal Centre Lesvos
  15. Μelissa Network
  16. ΜΕΤΑδραση- Δράση για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη
  17. SolidarityNow
  18. Still I Rise
  19. Symbiosis-School of Political Studies, Council of Europe Network of Schools
  20. Terre des hommes Hellas (Γη των ανθρώπων/ Τdh Hellas)

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων ως Πρότυπων ή Πειραματικών Σχολείων
Προηγούμενο άρθρο
Ορισμός ελάχιστης και μέγιστης τιμής του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Μενού