Οδηγίες για  τη διαχείριση της ύλης

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 147

Με σχετικό έγγραφο γνωστοποιείται ότι το Ινστιτούτο Εκπ/κής Πολιτικής (ΙΕΠ) λαμβάνοντας υπόψη:

α. τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου – τόσο σε παιδαγωγικό, διδακτικό και μαθησιακό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο- από τον Μάρτιο 2020 έως και σήμερα,

β. τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη φάση καταγραφής της ύλης (έως 18 Μαρτίου 2021) και αφορούν τα μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Α΄ Γυμνασίου – Β΄ Λυκείου),

γ. τις οδηγίες διδασκαλίας που δόθηκαν κατά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους,

δ. το γενικότερο εκπαιδευτικό πλαίσιο και τις κείμενες διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εισηγείται (πράξη 16/01-04-2021) ανά θεματικό άξονα τα ακόλουθα:

  1. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών
  2. Διάγνωση μαθησιακής κατάστασης και διαχείριση ύλης και ενδεχόμενων μαθησιακών κενών

2.1 Διαδικασία ενεργού εμπλοκής των μαθητών/μαθητριών, διάγνωσης αφομοίωσης & ανακεφαλαίωσης της ύλης

Προκειμένου, λοιπόν, να διαπιστωθεί η αφομοίωση της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, προτείνεται κατά την έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων, και κατά την κρίση του/της εκπαιδευτικού, να δοθεί έμφαση στα ακόλουθα:

Επιλογή, ως επί το πλείστον, δραστηριοτήτων που επικεντρώνουν και ενθαρρύνουν την εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στη μαθησιακή διαδικασία.

Επιλογή δραστηριοτήτων που διευκολύνουν τη διάγνωση της μαθησιακής κατάστασης, δηλαδή των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών καθώς και της ύπαρξης ενδεχόμενων μαθησιακών κενών.

Επιλογή ανακεφαλαιωτικών δραστηριοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση σε κεντρικά σημεία της ύλης τα οποία αναδεικνύονται από τις οδηγίες που δόθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς (αναφορικά με τα μαθήματα στα οποία πραγματοποιήθηκε καταγραφή της ύλης τα κεντρικά σημεία εξειδικεύονται στα συνημμένα Παραρτήματα ΙΙΙ, IV, V)

Ιδιαίτερα, η διαδικασία της διάγνωσης υπόκειται στην κρίση του/της εκπαιδευτικού ο/η οποίος/οποία μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιογνωμία της τάξης του/της και τις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών, να επιλέξει μεταξύ εναλλακτικών μεθόδων και εργαλείων εκείνα που θεωρεί τα καταλληλότερα για τον σκοπό αυτό (π.χ. προφορικές ή γραπτές ερωτήσεις, διάλογο, ομαδικές εργασίες, ολιγόλεπτο διαγνωστικό κριτήριο (τεστ), ανακεφαλαιωτικές ασκήσεις, δραστηριότητες από τα εμπλουτισμένα σχολικά εγχειρίδια κ.ά.).

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί τόσο κατά τη διαγνωστική όσο και κατά την ανακεφαλαιωτική διαδικασία για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που το επόμενο σχολικό έτος θα μεταβούν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα ή στην τάξη ολοκλήρωσης των εγκύκλιων σπουδών τους, ώστε να προετοιμαστούν για τις διαδικασίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά το επόμενο διδακτικό έτος.

2.2. Οδηγίες για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – κεντρικά σημεία ύλης

Δείτε εδώ αναλυτικά την Εγκύκλιο

Δείτε εδώ  τις οδηγίες για τα Φιλολογικά μαθήματα

Δείτε εδώ  τις οδηγίες για τα Μαθηματικά

Δείτε εδώ τις οδηγίες για τις Φυσικές Επιστήμες

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τροποποίηση της εγκυκλίου με θέμα: «Καταγραφή ύλης μαθημάτων Γυμνασίου, Α΄, Β΄ τάξεων Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου»
Προηγούμενο άρθρο
Βήματα επιστροφής προς την κανονικότητα: επιτρέπονται οι εξετάσεις με όρους προστασίας, οδηγίες από το ΙΕΠ για την επιστροφή στις τάξεις
Μενού