Μήνυμα Ν. Κεραμέως στην Αντιπολίτευση: Στηρίξτε εμβολιασμό και δια ζώσης εκπαίδευση

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 193

Στα  μέτρα που έλαβε, και εξακολουθεί να λαμβάνει, η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας  στην εκπαίδευση και τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν  την τελευταία διετία εν μέσω πανδημίας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο και τη δια βίου μάθηση, αναφέρθηκε  απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας πως «Είναι πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε σήμερα όλοι μαζί ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Οφείλουμε να το κάνουμε για την εκπαιδευτική κοινότητα, για τα παιδιά μας.»

Αναφερόμενη στη δια ζώσης εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε τα μέτρα για την εξασφάλισή της, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλλείματα και το ποσοστό του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών που αγγίζει το 82%. Για τα ΑΕΙ, τα ποσοστά είναι ακόμη πιο υψηλά: άνω του 75% οι φοιτητές με 1 ή 2 δόσεις εμβολίου ή με πιστοποιητικό νόσησης, άνω του 87% εμβολιασμός για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό και άνω του 91% για μέλη ΔΕΠ. Επίσης, δρομολογείται η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19, και θα διευκολύνει τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός των ΑΕΙ.

Η κ. Κεραμέως στηλίτευσε την ανακολουθία της πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ενδεικτικά:

  • Ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε σήμερα να υπάρχουν περισσότερα Πρότυπα ΕΠΑΛ στη χώρα, είχε καταψηφίσει την ίδρυσή τους από την Κυβέρνηση.
  • Ενώ αναφέρθηκε σήμερα στην εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων λέγοντας ότι «αυτά είναι πολύ καλά, άξια, αυτονόητα», τα είχε καταψηφίσει και τα δύο στη Βουλή.
  • Ενώ ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, είχε καταψηφίσει στη Βουλή σχετικές διατάξεις για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών εκπαίδευσης.
  • Ενώ στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, είχε καταψηφίσει τις διατάξεις της Κυβέρνησης για την απελευθέρωση των προγραμμάτων αυτών και τη δυνατότητα του κάθε Πανεπιστημίου να ιδρύσει – δίχως καμία έγκριση – ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.

Ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως παρέθεσε σειρά μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τη τελευταία διετία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας μία θέση για κάθε 4χρονο της χώρας στην προσχολική εκπαίδευση
  • Αγγλικά στο νηπιαγωγείο
  • 453 νέα Προγραμμάτων Σπουδών, μερικά από  οποία δεν έχουν ενημερωθεί από το 1998, 123 ήδη θα δοκιμαστούν από φέτος.
  • αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου
  • Πολλαπλό βιβλίο
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση, ψηφιοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού)
  • 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση.

«Αυτή κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ, είναι η ολιγωρία μας στα επείγοντα. Εσείς λέτε ότι «σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις», ότι «ανακοινώνουμε αποσπασματικά μεγαλεπήβολα έργα». Εμείς μιλούμε με πράξεις. Με σχεδιασμό, με δράσεις, με κινητοποίηση. Με μέριμνα, ώστε στις δύσκολες συνθήκες, να στηρίζουμε και τους πιο αδύναμους, να μη μένει κανένας πίσω», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός, και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Είναι ώρα ευθύνης και όλοι τιθέμεθα προ των ευθυνών μας. Είναι μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Σας καλώ να πείτε ένα ηχηρό ΝΑΙ στη δια ζώσης εκπαίδευση και ένα ηχηρό ΝΑΙ στον εμβολιασμό» κατέληξε η Υπουργός

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρόσληψη εκπαιδευτικών κλάδων σε σχολεία αρμοδιότητας Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων 
Προηγούμενο άρθρο
Θεοδωρίδου-Παπαευαγγέλου ζωντανά από το Υπουργείο Παιδείας για τον εμβολιασμό στη μαθητική κοινότητα
Μενού