Freestudies learn English

Σοφία Ζαχαράκη: Ενίσχυση στα Σχολεία με Περισσότερους Ψυχολόγους και Επιμόρφωση για τον Εκφοβισμό

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 48

Η Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε το Σάββατο 11  Απριλίου, στο πλαίσιο του 10ου  Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, σε δύο πάνελ με θέμα:

  • τη χρήση της Τεχνικής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία
  • τον σχολικό εκφοβισμό.

Αναφερόμενη στην επικείμενη ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων μέρος του οποίου αφορά στον ενδοσχολικό εκφοβισμό η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προστατευτική  αγκαλιά γύρω από τα παιδιά. Όμως δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Το 2021 θεσμοθετήσαμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Φέτος ήδη πάνω από 4.500 εκπαιδευτικοί έχουν επιλέξει αυτή την ενότητα. Το 2023 ψηφίσαμε έναν  πολύ σημαντικό νόμο τον  «Ζούμε Αρμονικά ΜΑΖΙ, Σπάμε τη Σιωπή!» για την  αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Αποδείξαμε ότι υπάρχουν νόμοι και ρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη σχολική πραγματικότητα. Βάλαμε Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς  στα σχολεία. Στόχος μου, τη νέα χρονιά να προσλάβουμε περισσότερους στα δημόσια σχολεία».

Η Υπουργός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης  για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και τη διαχείριση της πλατφόρμας «Stop Bullying», η οποία καταγραφή αλλά και αποτελεί έναν συνεκτικό οδηγό αντιμετώπισης των περιστατικών βίας στο σχολικό περιβάλλον. 

« Ήδη έχουν επιμορφωθεί 22.000 εκπαιδευτικοί και οι 14.000 εξ’ αυτών έχουν, ήδη, λάβει πιστοποίηση. Πιστεύουμε ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς ο αριθμός των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών που θα έχουν επιμορφωθεί σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό θα φτάσουν τις 50.000 » ανέφερε η Υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η επιμόρφωση είναι σε εθελοντική βάση και αφορά στις ομάδες των εκπαιδευτικών που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού.  « Αυτό θα είναι στο επίκεντρο των σχεδίων δράσης τα οποία θα καταθέσουν τα σχολεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» σημείωσε η Υπουργός.

« Συνεχίζουμε συστηματικά. Θέλουμε να είμαστε διπλά στα παιδιά για τα περιστατικά που γίνονται εντός των σχολείων αλλά μην ξεχνάμε ότι ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών συμβαίνει εκτός. Κι εδώ έχει μεγάλη σημασία η κοινότητα και η ευρύτερη διαχείριση. Είναι καίριο να πιάνουμε το νήμα από την πρόληψη. Πριν φτάσουμε στο κομμάτι της προπαραβατικότητας ή της παραβατικότητας. Να νιώθει ένα παιδί δυνατό να αντιμετωπίσει μια πρόκληση η μια απειλή και ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει, να ξέρει να εντοπίζει και να κάνει την αναγκαία δράση » σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Η Υπουργός προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση το επόμενο διάστημα μας  πολύ σημαντικής έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην οποία συμμετείχαν 47.000 παιδιά 17.000 εκπαιδευτικοί 10.000 γονείς και αποτύπωσε σημαντικά συμπεράσματα για το τι συνιστά σχολικό εκφοβισμό αλλά και το ρόλο τον οποίο θα μπορούν και θα ήθελαν να διαδραματίσουν τα ίδια τα παιδιά όταν γίνονται μάρτυρες μιας «διαμάχης» στο σχολείο.

« Πρέπει να ακούμε και να εμπλέξουμε τα παιδιά. Να γίνουν οι πολλαπλασιαστές των θετικών συμπεριφορών μέσα στα σχολεία. Κι αυτό θα είναι μια εξαιρετική συνθήκη για τα σχολεία».

Στην παρεμβασή της στο δεύτερο πάνελ, με θέμα συζήτησης την συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία η  Υπουργός εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρείας συμμαχίας με τη συμμετοχή όλων προκειμένου όπως είπε, το ελληνικό σχολείο να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία εποχή η οποία αλλάζει γρήγορα.  

«  Όλα τα ψηφιακά εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να γίνουν κατανοητά ως βοηθοί, όχι ως αυτοσκοπός, να λειτουργήσουν επικουρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο,τιδήποτε δίνεται ως εργαλείο μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε έναν σπουδαίο νέο κόσμο: να μάθει πως θα μάθει» σημείωσε Σοφία Ζαχαράκη.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με φοβικότητα την τεχνολογία. Εμείς λέμε ότι με καλά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό σχολείο» υπογράμμισε η Υπουργός ανακοινώνοντας ένα μεγάλο έργο χρηματοδοτούμενο από το ΤΑΑ με ποσό 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη του Ψηφιακού Βοηθού για τους Μαθητές, βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το πρόγραμμα βασίζεται στις διεθνείς οδηγίες ( πχ της UNESCO) καθώς και διεθνείς καλές πρακτικές.

«Περισσότεροι από 120.000 εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί σε κομμάτια ψηφιακού εγγραμματισμού και της ΑΙ» ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη και σημείωσε ότι μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – στη βάση ενός ερωτηματολογίου που θα απαντήσουν οι εκπαιδευτικοί – με χρήση Τεχνητή Νοημοσύνης θα διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα των αναγκών επιμόρφωσης     

Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου η εισαγωγή των διαδραστικών πινάκων να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις και του δημοτικού σχολείου.

Όπως ανέφερε: « Αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί 36.264 διαδραστικά συστήματα σε 6.899 σχολεία, Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης και συνεχίζουμε την πολιτική εισαγωγής των διαδραστικών πινάκων σε όλες τις σχολικές αίθουσες. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών θα μπουν σε όλες τις τάξεις, από την Α΄ Δημοτικού και σε κάθε σχολείο

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Βιντεομαθήματα υποστήριξης μαθητών και μαθητριών για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις στα Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια
Προηγούμενο άρθρο
ΔΥΠΑ & e-ΕΦΚΑ: Τι πληρώνουν μέσα στο Πάσχα
Μενού