Στα 88 δις. ευρώ έφτασαν τα χρέη στο δημόσιο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 151

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕΜορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οδηγώντας παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις τα χρέη σε νέα επίπεδα-ρεκόρ των 88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ.

 Οι εξελίξεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά τρόπους για να αναχαιτίσει το κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευθούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους, καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους και αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.
Από τον επόμενο μήνα, μάλιστα, η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Οσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την Εφορία εντός 15 ημερών (σ.σ.: σήμερα η προθεσμία είναι 30 ημέρες) από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Το εκκαθαριστικό
Επισημαίνεται ότι έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του εκκαθαριστικού του φετινού φόρου εισοδήματος, ενώ από τον Αύγουστο ξεκινά και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Ετσι ένας φορολογούμενος που θέλει να διατηρήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει το αργότερο έως τις 15 Αυγούστου να πληρώσει την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού.

Ακόμα πιο δύσκολη γίνεται η παραμονή στη ρύθμιση των 100 δόσεων από την 1η Ιανουαρίου 2018, καθώς η ρύθμιση θα χάνεται ακόμη και αν ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτη ή εκτός ρύθμισης μια νέα οφειλή έστω και για μία ημέρα.

Τα χρέη προς την Εφορία «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και πνίγουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο, ο οποίος είναι μήνας χωρίς πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, συσσωρεύτηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 694 εκατ. ευρώ. Ετσι το σύνολο των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο πρώτο τετράμηνο του έτους στα 4,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,893 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος ανέρχεται πλέον στα 87,889 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα επτά στους δέκα Ελληνες αδυνατούν να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους εισφορές, όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας ALCO που έκανε σε δείγμα 1.000 ατόμων για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Τα αποτελέσματα του «οικονομικού βαρόμετρου» παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και το κυριότερο εύρημα είναι πως το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2016.

Το ποσοστό
Το ποσοστό αυτό είναι 10% μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν σε αντίστοιχο ερώτημα που τέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Επιπλέον, το 21% εκτιμά πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις του -το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 10% από την έρευνα του Φεβρουαρίου του 2014-, ενώ το 10% δεν παρείχε κάποια εκτίμηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες σε αντίστοιχες ερωτήσεις, εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, ενώ οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα νέα χρέη μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει καταφέρει να εισπράξει 568 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,060 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 382 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για τις κατασχέσεις εισοδημάτων και καταθέσεων

Mε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων καθώς και ακινήτων κινδυνεύουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, η οποία στέλνει σε καθημερινή βάση στις τράπεζες τουλάχιστον 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο ο νόμος προβλέπει και εξαιρέσεις.

Ειδικότερα για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει δικαίωμα να «σηκώσει» ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται:

• Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.

• Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων».

• Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

• Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

• Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

• Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

• Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

• Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

• Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).

• Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων, δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών αν πρόκειται για μισθούς ή των ασφαλιστικών ταμείων αν πρόκειται για συντάξεις ή άλλες παροχές ή στα χέρια των ενοικιαστών αν πρόκειται για ενοίκια ή στα χέρια των αγοραστών αν πρόκειται για ποσά από πωλήσεις κ.λπ.).

Αν ένας φορολογούμενος χρωστάει και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου ή αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επτά στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους
Προηγούμενο άρθρο
Υπέρ του ΕΝΦΙΑ θα… «κατάσχονται» οι επιστροφές φόρου
Μενού