Πανικό προκαλεί το Brexit, στον αέρα η διεύρυνση της ΕΕ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 152

assets_LARGE_t_420_54692360_type13145Με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν πλέον σαφές προβάδισμα έως και δέκα ποσοστιαίων μονάδων, το ενδεχόμενο ενός Brexit ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την ευρωπαϊκή γειτονιά, προκαλώντας κύματα ανησυχίας όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

 Ακριβώς μία εβδομάδα απομένει μέχρι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, και η ανησυχία είναι πλέον έκδηλη στο τρίγωνο Λονδίνου-Βρυξελλών-Βερολίνου. Ολοι συμφωνούν άλλωστε ότι ένα ενδεχόμενο «ναι» στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρόκειται να ρίξει αυτομάτως μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου (εάν όχι ολόκληρη την υφήλιο) σε νερά αχαρτογράφητα και γεμάτα κινδύνους.
Η ανησυχία ωστόσο δεν περιορίζεται στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα. Αντιθέτως, επεκτείνεται πολύ πιο πέρα, από τα υποψήφια προς ένταξη Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή Λευκωσία, έως τη Λισαβόνα, το Δουβλίνο και τη Βαρσοβία.

Αναδίπλωση
Τα μεγάλα πλήγματα οδηγούν αντανακλαστικά σε αναδίπλωση. Υπό αυτήν την έννοια, ένα Brexit θα τορπίλιζε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, βάζοντας στον πάγο τις ενταξιακές προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων. Κι αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία τα δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα ως μία από τις διακηρυγμένες προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ. Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ με κεντρομόλες διαθέσεις, περιμένοντας να εισέλθουν στο μπλοκ. Στην περίπτωση ωστόσο που η φυγόκεντρος δύναμη ενός Brexit επικρατήσει, η ΕΕ θα περάσει τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια διαπραγματευόμενη με το Λονδίνο τους όρους μιας συντεταγμένης βρετανικής εξόδου καθώς και το μέλλον των ευρωβρετανικών δεσμών. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ τόνισε πρόσφατα ότι θα χρειαστούν έως και επτά χρόνια μέχρι να καθοριστεί η νέα σχέση ΕΕ-Βρετανίας.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι σαφές ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε δεύτερη μοίρα για μεγάλο διάστημα (ενδεχομένως ακόμη και δέκα ετών). Με δεδομένο δε ότι το Λονδίνο ήταν για χρόνια ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων, η βόρεια γειτονιά μας θα έχει επίσης χάσει ένα σημαντικό στήριγμα στον δρόμο της προς την ΕΕ. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ωστόσο, το βρετανικό δημοψήφισμα μοιάζει να αποτελεί πλέον για τα Βαλκάνια δίκοπο μαχαίρι. Κι αυτό διότι ακόμη κι αν το Brexit ηττηθεί στην κάλπη, είναι βέβαιο πως θα αφήσει πίσω του ως πολιτική παρακαταθήκη μια σειρά από ευρωσκεπτικιστικές αγκυλώσεις-αναχώματα. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των Τόρις (Μπόρις Τζόνσον, Πένι Μόρντοντ) κάνουν άλλωστε καμπάνια υπέρ της εξόδου παίζοντας ήδη, χάριν εκφοβισμού, το χαρτί με τους «κακούς» Βαλκάνιους που περιμένουν να «πλημμυρίσουν» τη Βρετανία διά της ευρωπαϊκής οδού.

Επενδυτές
Αλλά και εντός των «28», το ενδεχόμενο ενός Brexit έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί οικονομικό πανικό. Πολωνία και Πορτογαλία είδαν τις τελευταίες ημέρες τις αποδόσεις των ομολόγων τους να εκτοξεύονται στα ύψη, καθώς οι επενδυτές τα μαζεύουν και απομακρύνονται προς πιο ασφαλή καταφύγια, όπως είναι για παράδειγμα τα γερμανικά και ελβετικά ομόλογα που έχουν φτάσει αντιθέτως στο σημείο να έχουν αρνητικές αποδόσεις. Οσο για την Ιρλανδία που κατάφερε να βγει «νικήτρια» μέσα από την κρίση των περασμένων ετών, αυτή πλέον επιστρέφει σε τροχιά αστάθειας βλέποντας τα σπρεντ να διευρύνονται.

«Standard and Poor’s»
«Τρικυμία» για Κύπρο και άλλες τρεις χώρες

Η Κύπρος μαζί με την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν πιο πολύ (σε καθαρά οικονομικό επίπεδο) από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή του ο οίκος «Standard and Poor’s», οι αναλυτές του οποίου δημιούργησαν μάλιστα ειδικά για την περίσταση και έναν νέο οικονομικό δείκτη που υπολογίζει την «ευαισθησία στο Brexit» λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά οικονομικά μεγέθη (όγκους συναλλαγών, αριθμούς μεταναστών, επενδύσεις κ.ά.).

Ως χώρα ιστορικά στενά συνδεδεμένη με τη Βρετανία, η Κύπρος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, νιώθοντας η ίδια εκτεθειμένη σε κινδύνους. Το Brexit βρέθηκε μάλιστα στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή άλλων υπουργείων (Οικονομικών, Εμπορίου), κυβερνητικών υπηρεσιών και λοιπών φορέων. Από το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται σήμερα περίπου το 9% των κυπριακών εισαγωγών και προς το Ηνωμένο Βασίλειο πηγαίνει περίπου το 8% των κυπριακών εξαγωγών. η στερλίνα

Οσο για τον «πολύτιμο» κυπριακό τουρισμό, αυτός βασίζεται σε ποσοστό περίπου 40% στους Βρετανούς. Στην περίπτωση ενός Brexit ωστόσο, η στερλίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί έναντι του ευρώ, πράγμα που θα καθιστούσε τα κυπριακά προϊόντα -ακίνητα-υπηρεσίες αυτομάτως ακριβότερα για τους Βρετανούς. «Τυχόν έξοδος (της Βρετανίας από την ΕΕ) δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη ευρύτερα αλλά και ειδικότερα την πατρίδα μας την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας προ ημερών στο London Greek Radio. «Για αυτό θερμά κάνω έκκληση στους Κύπριους συμπατριώτες μας και ευρύτερα στον ελληνισμό που ζει στη Βρετανία και έχει το δικαίωμα ψήφου να τοποθετηθεί θετικά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ενωμένη Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κέρκυρα
Προηγούμενο άρθρο
ΤΑΙΠΕΔ: Πούλησε δύο Airbus έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων
Μενού