ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 134

200416151115_5822Εγκρίθηκε και επισήμως η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο ESM ανακοίνωσε την είδηση μέσω Tweet από τον επίσημο λογαριασμό του.


Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ESM σημειώνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα τη δεύτερη δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την πρώτη εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της και να βοηθήσει στις εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου έρχονται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέκλινγκ, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» και προσέθεσε:

«Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στον φόρο εισοδήματος, στις ιδιωτικοποιήσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια, στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος πρέπει να ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι».

Και κατέληξε: «χάρη σε αυτά τα μέτρα και τις άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι κατ ‘αρχήν διατεθειμένα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για τη λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα συνεχούς εκπλήρωσης των προκαθορισμένων όρων από την πλευρά της Ελλάδας».

«Τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ της δεύτερης δόσης, που απομένει μετά την πρώτη εκταμίευση, θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς οροσήμων και της ικανοποιητικής εκκαθάρισης των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εναπόκειται σε νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά την εκταμίευση της δόσης που ενέκρινε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα θα φτάσει τα 28,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό ύψος του προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ESM και το ΕΤΧΣ μαζί έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 170, 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα κεφάλαια διάσωσης μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας», υπογραμμίζει το δελτίο Τύπου του ESM.

 Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
«Ηλεκτρονικό χέρι» της εφορίας σε 428.465 καταθέσεις
Προηγούμενο άρθρο
Αλλάζει το 50ευρω -Στις 5 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το νέο χαρτονόμισμα
Μενού