Νέα «τσουχτερά» πρόστιμα για μη υποβολή ΦΠΑ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 129

newego_LARGE_t_420_54716332_type13145Αντιμέτωποι με την επιβολή των νέων προστίμων βρίσκονται από χθες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σε ΦΠΑ και εντοπίζονται από τους φοροελεγκτές να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.

Τα νέα πρόστιμα γνωστοποίησε με εγκύκλιό του στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ενώ η διάταξη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής σε βίντεο-διάσκεψη που είχε χθες με τους εφόρους, στους οποίους έδωσε συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές: «Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος». Σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις (παρεμπόδιση ελέγχου, σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής).

«Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Πρέπει να επικοινωνηθεί στους ελεγκτές και στην αγορά ότι ο έλεγχος δεν γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΓΔΕ για τα νέα πρόστιμα:

Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

2 Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος να τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας μέσω της “A-MC Consulting” στο Ντουμπάι
Προηγούμενο άρθρο
Επιχειρήσεις «φαντάσματα» : Πάνω από 100.000 λουκέτα αλλά δεν καταγράφονται πουθενά
Μενού