Εκρηξη στη χρήση καρτών λόγω capital controls

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 154

to-sxedio--o-kindunos-gia-plastiko-xrima-kartes-pantou_4.w_lΕκρηξη της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών λόγω capital controls, αλλά με μειωμένη την αξία των συναλλαγών εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Την ίδια στιγμή, άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) επιβεβαιώνει την άνοδο των πληρωμών στα σούπερ μάρκετ με πλαστικό χρήμα, αποτυπώνει δε και τις υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της «επισκόπησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» κάνει γνωστό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο συνολικός αριθμός των καρτών (χρεωστικές και πιστωτικές) αυξήθηκε κατά 11,26% ή 1,4 εκατομμύριο κάρτες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους και ανήλθε σε 14,2 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί
Για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές ανέβηκαν κατά 59% και η συνολική αξία 12%. Ολο το 2015 καταγράφηκαν 281,2 εκατομμύρια συναλλαγές και ήταν συγκριτικά με το 2014 περισσότερες κατά 33%. Η αξία των περσινών συναλλαγών ανήλθε στα 53,2 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 12% σε σχέση με εκείνη του 2014.

Επιστρέφοντας στο 2015 και συγκεκριμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα ανέβηκε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο κατά 33,3%, στις 16. Ωστόσο η μέση αξία ανέβηκε μόλις κατά 0,6%, στα 1.976 ευρώ. Ανά συναλλαγή, η μέση αξία για το σύνολο των καρτών ήταν μειωμένη κατά 29,6%, στα 171 ευρώ, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μελέτη του ΙΕΛΚΑ δείχνει πως ένας στους δύο καταναλωτές ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ με κάρτες. Πριν από τον Ιούνιο του 2015 οι αγορές με κάρτες ήταν μόλις στο 7,5% του συνόλου και τώρα εκτινάχθηκαν στο 35%. Ωστόσο το ΙΕΛΚΑ σημειώνει ότι η τραπεζική προμήθεια ανέρχεται στο 1,7% των πωλήσεων, όταν σε ΗΠΑ και Αυστραλία κυμαίνεται μεταξύ 0,4% και 0,8%.

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Το… Μνημόνιο φέρνει τα πάνω-κάτω στις βάσεις
Προηγούμενο άρθρο
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Αυγούστου
Μενού