Στο «μικροσκόπιο» της ΓΓΔΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 165
ergasiakaΕλεύθεροι επαγγελματίες που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ποιο εύκολο να φοροδιαφύγουν μπαίνουν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για τους σχετικούς ελέγχους και στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν γιατροί, μηχανικοί, υδραυλικοί, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι κ.α..

Οι έλεγχοι, που θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο, γίνονται με στόχο την ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων, τονίζει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Αττό σημαίνει οτι θα υπάρχουν άλλα κριτήρια για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Παράλληλα, θα διενεργούνται και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον σχεδιασμό του νέου κύκλου ελέγχων έχουν συνδράμει τεχνοκράτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Με μπλακάουτ απειλεί τους κακοπληρωτές η ΔΕΗ μετά τις 30 Σεπτεμβρίου
Προηγούμενο άρθρο
Τα 13 μυστικά για να… ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Μενού