Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου κλείνουν τα προαπαιτούμενα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 131

IMG_0132_0Να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου θέλει η κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η συζήτηση για το χρέος και το ύψος των πλεονασμάτων. Τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης και Γ. Χουλιαράκης, βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα επισημάνουν στις σημερινές συναντήσεις πως έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για τα 15 προαπαιτούμενα.

 Στόχος είναι οι εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση να αντιμετωπιστούν με διαδικασίες εξπρές, καθώς έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Πηγή που παρακολουθεί το θέμα σημείωνε πως οι σχετικές ρυθμίσεις θα πάρουν άμεσα τον δρόμο για τη Βουλή (που ανοίγει εκ νέου σήμερα), ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων, καθώς αναζητούνται ισοδύναμα για να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις. Την Παρασκευή έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πρέπει να κατατεθούν οι οριστικές προτάσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου διεργασιών, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να κάνουν τις πρώτες κινήσεις στη «σκακιέρα». Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων και να μην περιοριστεί μόνο στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα πως η ελληνική πλευρά «απαιτεί» -όπως χαρακτηριστικά είπε- συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα στη συνέντευξή του στη «Realnews» τόνισε πως «αυτό προφανώς θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Τη δική τους ατζέντα έχουν οι δανειστές, που στέλνουν μήνυμα πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα από την πρώτη αξιολόγηση και μετά να ανοίξουν τα άλλα θέματα. Οσον αφορά στην υπόθεση του Α. Γεωργίου, οι Ευρωπαίοι ζητούν να μην υπάρχει αμφισβήτηση των αριθμών του ελληνικού προγράμματος (υπήρξε άλλωστε και σχετική επιστολή της Κομισιόν).

Σήμερα θα υπάρξει μια πρώτη «γεύση» για το πώς θα κυλήσουν οι συζητήσεις. Οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης θα έχουν συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Π. Μοσκοβισί (που αναλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα), ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα βρεθεί στο Euroworking Group.

Δύο μέτωπα
Η ελληνική πλευρά εστιάζει σε δύο μέτωπα:

• Στη λήψη μέτρων για την απομείωση του χρέους. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) έχει σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων. Η κυβέρνηση επιθυμεί αυτό να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να αποφασιστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ωστόσο η γερμανική πλευρά θέλει να μεταθέσει το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους μετά τις προγραμματισμένες για το 2017 εκλογές. Ταχύτερη λύση ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (μάλιστα τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσει ανάλυση για το χρέος) για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

• Στην πρόβλεψη χαμηλότερων πλεονασμάτων. Για το 2018 το πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5%, ωστόσο στη συνέχεια η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πέσει στο 2% με 2,5%.

Ο στόχος δεν είναι εύκολος, καθώς από την πλευρά των δανειστών έχουν ήδη εκφραστεί ισχυρότατες ενστάσεις. Το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι πως ακόμα και με χαμηλότερα πλεονάσματα οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ (επομένως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία).

Αυτό στο οποίο συμφωνούν κυβέρνηση και δανειστές είναι πως πρέπει άμεσα να κλείσουν οι εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση, καθώς στις 9 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο Eurogroup. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να βρεθεί προ απροόπτου, με δεδομένο μάλιστα πως την ίδια ημέρα θα πραγματοποιείται στην Αθήνα η «σύνοδος των Νοτίων» με τη συμμετοχή των ηγετών από τις μεσογειακές χώρες.

 

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Με νέο «κρυφό φόρο» στις συναλλαγές σχεδιάζουν να αποφύγουν τον «κόφτη»
Προηγούμενο άρθρο
Οι τρόποι επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Μενού