Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 128
9f28d6909f6da60e348a807fe6a96be7_LΕναλλακτικό πυλώνα χρηματοδότησης, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με «μέντορα» την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, για να πάρει «σάρκα και οστά» ο δρόμος είναι μακρύς, αφού απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και σειρά διαβουλεύσεων.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει ενισχυμένο ρόλο στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο. Καταρχάς, θα αναλάβει χρέη διαχειριστή στο Ταμείο Συμμετοχών, το οποίο αφορά στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη, θα παραδώσει «ιδιαίτερα μαθήματα» για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Ταμείου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στην εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου γνωστοποίησε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), οι πόροι του οποίου θα επενδύονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υφιστάμενες και νέες), με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital).
Για να περάσει αυτή η πρωτοβουλία «από τα χαρτιά στην πράξη», από το 1 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοοικονομικά εργαλεία θα δεσμευτούν 200 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια από το EIF, ενδεχομένως από άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, ώστε να διπλασιαστεί το παραπάνω ποσό.

Οι δικαιούχοι

Το Ταμείο θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχείρηση. Πρωτίστως θα ενισχυθούν αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της έρευνας. Επίσης, έμφαση θα δοθεί σε: αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, τουρισμό, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά/κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον και υγεία. Κι αυτό διότι βάσει ερευνών οι παραπάνω αποτελούν τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία.

Ως διαχειριστής του Ταμείου επελέγη το EIF. Κι αυτό, όπως σημειώνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, εν όψει της δυνατότητάς του να προσελκύσει επιπλέον πόρους, κυρίως από το εξωτερικό, λόγω της αξιοπιστίας που διαθέτει στη χρηματοοικονομική αγορά ως μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τη χρηματοδοτική συνδρομή όσο το δυνατόν περισσότερων και αξιόπιστων συμμετεχόντων (εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδιωτικών επενδυτικών εταιριών) επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια χρηματοδοτική πλατφόρμα από την οποία, μέσω της δημιουργίας των διαφόρων επιμέρους ταμείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν πόρους.

Τα υπο-ταμεία που θα δημιουργηθούν κάτω από την ομπρέλα του Fund of Funds θα μπορούν να απευθύνονται σε επιχειρήσεις σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης: επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο (start-ups, early stage, seed capital), σε φάση μεγέθυνσης (scale up) ή ανάπτυξης (growth). Αρμόδια στελέχη του υπουργείου δήλωσαν στον «Ε.Τ.»: «Οσο μια επένδυση προχωρεί προς το στάδιο της ανάπτυξης, μειώνεται η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Αντίστροφα, με τη μείωση του ρίσκου αυξάνεται η μόχλευση των πόρων που επιτυγχάνεται. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Αναπτυξιακό Ταμείο

Οπως έχουν κοινοποιήσει κυβερνητικά στελέχη, το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) θα αναβαθμιστεί και θα μετεξελιχθεί σε Αναπτυξιακό Ταμείο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, έχει δηλώσει στο παρελθόν πως γι’ αυτό το σκοπό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Στελέχη του υπουργείου διαψεύδουν τα σενάρια άρνησης των δανειστών στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη σύσταση Αναπτυξιακού Ταμείου, ενώ ανάλογη στάση κρατά και η ηγεσία του ΕΤΕΑΝ. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν στη θέση πως θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το ζήτημα μέσα στο φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι επί της ουσίας η μετεξέλιξη μεταφράζεται σε διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, αναπτυξιακός νόμος κ.λπ.).

Αλλες πηγές εξήγησαν στον «Ε.Τ.» πως με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου θα επιτευχθεί η ουσιαστική εμπλοκή του Δημοσίου στην επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών. «Ο νέος αναπτυξιακός φορέας προβλέπεται να μαθητεύσει πλάι στο EIF και να εκπαιδευτεί (on the job training) στα πλέον σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ώστε σταδιακά να επωμιστεί αναβαθμισμένο ρόλο», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά. Πρόσθεσαν, δε, πως «στόχος είναι ο νέος φορέας να αναλάβει στη συνέχεια εξ ολοκλήρου την επανεπένδυση των ανακυκλούμενων (revolving) πόρων, καθώς και όποια νέα πρωτοβουλία θα θέλει να εκκινήσει το Ελληνικό Δημόσιο».

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,55 δισ. ευρώ παρουσίασε το επτάμηνο ο προϋπολογισμός
Προηγούμενο άρθρο
Αίτηση από 70.000 επιχειρήσεις για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας
Μενού