Απώλειες εσόδων προκύπτουν από έμμεσους φόρους σε τσιγάρα και καύσιμα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 142
foroi_pota_tsigara_venzini-copyΠαρά την υπερ-είσπραξη κατά 1,5 δισ. στις καθαρές εισπράξεις στο εννεάμηνο του 2016, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν απώλειες εσόδων, γεγονός που ενισχύει τις επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών αναφορικά με την απόδοση παλιών και νέων φορολογικών μέτρων κατά το 2016 και 2017.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, πριν καν εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα τσιγάρα και στα καύσιμα, τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης έχουν μειωθεί.

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές ότι οι εισπράξεις αυτές θα επαναληφθούν και το 2017, προκειμένου να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα.

Επιπλέον έσοδα ήρθαν όμως στο κράτος, με το «μαστίγιο» των κατασχέσεων και με τους φορολογικούς ελέγχους του καλοκαιριού, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν «τα ρέστα τους» για να πληρώσουν άμεσους φόρους και περιουσίας.

Οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο έμειναν πλήρωσαν σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους από όσους προέβλεπε τον συγκεκριμένο μήνα ο προϋπολογισμός κάτι που είχε ως συνέπεια τα έσοδα αυτά να λείψουν από την αγορά και την κατανάλωση.

Σε οκτώ κατηγορίες εσόδων, η υπερείσπραξη ξεπέρασε τους στόχους κατά 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το μισό δισ. από τον ΕΝΦΙΑ ήταν έσοδα που έπρεπε να είχαν εισπραχθεί κανονικά ήδη από τον Αύγουστο λόγω της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων. Παρόλα αυτά, συνολικά στο εννιάμηνο οι φόροι στα ακίνητα εμφανίζουν υστέρηση 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στοιχεία-σοκ: Πάνω από 230.000 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα!
Προηγούμενο άρθρο
Οικονομική ενίσχυση για 12.000 νέους που θα ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα
Μενού