Με ισχυρά «αντισώματα» οι αγορές – Απορρόφησαν το αρχικό σοκ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 165

newego_LARGE_t_1101_54961766_type13145Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησαν οι αγορές: μετά την «βουτιά» που σημείωσαν στον απόηχο της νίκης  Τραμπ, έπιασαν και πάλι ρυθμό, ενώ ορισμένοι δείκτες πραγματοποίησαν μίνι ράλι.

 

Στο άκουσμα ότι ο Τραμπ αναδείχτηκε νέος «πλανητάρχης» τα διεθνή χρηματιστήρια από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα πτωτικά, καθώς η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι η νέα κάτοικος του Λευκού Οίκου θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

Μόλις όμως άρχισε να διαφαίνεται το αποτέλεσμα (πρωινές ώρες Ελλάδος), το επενδυτικό σοκ προκάλεσε «σεισμό» στις αγορές ξυπνώντας τις νωπές ακόμη μνήμες της 24ης Ιουνίου μετά την επικράτηση του Brexit.

ΟΙ μετοχές βυθίστηκαν, το ίδιο και το πετρέλαιο, το δολάριο δέχτηκε πλήγμα, ενώ αντίθετα ο χρυσός εκτοξεύτηκε, καθώς οι επενδυτές βρήκαν για άλλη μια φορά «καταφύγιο» στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Λϊγες ώρες αργότερα το κλίμα άλλαξε ριζικά. Η Wall Street κινείται σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να σημειώνει στις 22:00 ώρα Ελλάδας τριψήφια άνοδο πάνω από 1,5%, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, το πετρέλαιο έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος και ο χρυσός χάνει όλα του τα κέρδη.

Καταλύτης στην ταχύτατη απορρόφηση των αρχικών απωλειών ήταν, σύμφωνα με αναλυτές, το ενωτικό προφίλ που εμφάνισε στην πρώτη του ομιλία ο νέος πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή λέγοντας πως η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί και πως τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς  οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένουν ακόμη άγνωστες. Μάλιστα, η αβεβαιότητα  που προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να επηρεάσει την πορεία νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αποτρέποντάς την ενδεχομένως από μια αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ο γνωστός οικονομολόγος El – Erian απέδωσε την στροφή του επενδυτικού κλίματος στον τόνο της ομιλίας του Τραμπ. Όπως ανέφερε, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά σε ένα σχέδιο Τραμπ που επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, επενδύσεις στις υποδομές και στην απελευθέρωση. Ωστόσο, προειδοποίησε πως δεν θα έχουν την ίδια στάση απέναντι στο σχέδιό του όσον αφορά στο εμπόριο, σημειώνοντας πως ο Τραμπ πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά του για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών.

Ενωτικοί εμφανίστηκαν και οι ηττημένοι των αμερικανικών εκλογών, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν το νέο Πρόεδρο.

«Δεν βλέπουμε αυτές οι εκλογές να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στις αγορές. Θα χρειαστεί να παράσει ένα χρονικό διάστημα για τους επενδυτές για να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες τις προεδρίας Τραμπ και να δράσουν ανάλογα. Αλλά υπάρχουν τομείς που μπορούν να επωφεληθούν» ανέφερε σε σημείωμα του ο Paul Eitelman, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Russell Investments.

Ευρώπη

Στο πράσινο έκλεισαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,98%, ενώ στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός Dax έκλεισε με άνοδο 1,56%. Κέρδη 1% κατέγραψε και ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 1,49%. Στην Ελβετία ο SMI ενισχύθηκε κατά 1,99%.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν κατάφερε να ξεφύγει των απωλειών, περιορίζοντας ωστόσο την πτώση και κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο “δείκτης φόβου” VIX γνώρισε “άλμα” της τάξεως του 10%, ενώ πλέον υποχωρεί κατά 15%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 2%, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών.

Ο χρυσός, εν τω μεταξύ, βρέθηκε να ενισχύεται κατά 5%, στα υψηλότερα επίπεδα των έξι τελευταίων εβδομάδων – ως το παραδοσιακό “ασφαλές καταφύγιο” των επενδυτών σε περιόδους αυξημένες αβεβαιότητας – θυμίζοντας τις ημέρες του Brexit, ενώ πλέον υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στα 1.273 δολάρια την ουγκιά.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέση στο εξωτερικό αναζητούν τρεις στους δέκα Έλληνες που ψάχνουν για εργασία
Προηγούμενο άρθρο
Απεμπλοκή της χορήγησης των εφάπαξ
Μενού