Αφοπλίστηκε η φορο-βόμβα για τους αγρότες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 199

epidotiseis-agrotikes«Απενεργοποιεί τη φορο-βόμβα» για τους αγρότες, που αποκάλυψε το «Εθνος», το υπουργείο Οικονομικών. 

 Διευκρίνισε: ότι προκαταβολή φόρου το 2017 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υπολογίζεται στον φόρο που προκύπτει μετά την έκπτωση φόρου των 1.900 ? 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων των φορολογουμένων και όχι πριν από αυτήν.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για τη συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όχι μόνο δεν θα υπάρξει αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2016, αλλά θα πάρουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η μείωση φόρου που ισχύει από φέτος είναι από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Δηλαδή το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κυμαίνεται από 8.636,40 έως 9.545,50 ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, δηλαδή για καθαρό αγροτικό εισόδημα χαμηλότερο ή ίσο με το αφορολόγητο όριο, δεν υπολογίζεται προκαταβολή. Για όσες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για καταβολή, τότε οφείλεται προκαταβολή που ανέρχεται στο 100% του φόρου. Αλλά για τα εισοδήματα του έτους 2016 θα αφαιρεθεί η προκαταβολή του έτους 2015 που έχει υπολογιστεί με 75%.

Επιστροφή
Αυτό σημαίνει ότι ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με καθαρό εισόδημα 9.000 ευρώ και δύο παιδιά το 2016 θα λάβει ως επιστροφή φόρου ολόκληρη την προκαταβολή που κατέβαλε πέρυσι. Από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2015 στην περίπτωση αυτή ανήκει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αλλά και ένας αγρότης που είχε καθαρό αγροτικό εισόδημα 19.000 ευρώ και τις δύο χρονιές, θα πληρώσει φόρο κατά 290 ευρώ χαμηλότερο, ενώ η προκαταβολή φόρου θα ανέλθει στα 327,50 ευρώ μετά τον συμψηφισμό της προκαταβολής για τα περσινά εισοδήματα.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι χάνουν τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στην Εφορία είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας είτε εξαιτίας των αυστηρότερων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για να τις διατηρήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οφειλές που εντάχθηκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις ανήλθαν συνολικά σε 11,65 δισ. ευρώ και από αυτά το Δημόσιο έχει χάσει μέχρι στιγμής 2,45 δισ. ευρώ λόγω αδυναμίας των οφειλετών να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις και να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό των δόσεων.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι ψηφιακές δεξιότητες εισιτήριο εισόδου στην αγορά εργασίας
Προηγούμενο άρθρο
Νέο αναδρομικό μαχαίρι στις συντάξεις: Πλαφόν 2.000 ευρώ στις ατομικές και 3.000 ευρώ στις πολλαπλές
Μενού