Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τις νέες εισφορές στα μπλοκάκια

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 157

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που θα καθορίζουν το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Οι δανειστές ήθελαν να συμπεριλαμβάνονται στη βάση υπολογισμού και οι εισφορές της προηγούμενης χρονιάς (να μην αφαιρούνται δηλαδή από το φορολογητέο εισόδημα), ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν πέρασε.

Από την 1/1/2017 οι επαγγελματίες πρέπει να καταβάλουν εισφορές βάσει του πραγματικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα καλούνται να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20%, 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Οι πληροφορίες λένε πως στην εγκύκλιο θα αναφέρεται ότι οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η αρχή των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως θα επισημαίνει η υπουργική απόφαση τους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Το δεύτερο εξάμηνο, όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί  σενάριο βάσης υπολογισμού των εισφορών, 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2015, δηλαδή του ποσού που αντιστοιχεί στον τζίρο του ελεύθερου επαγγελματία, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες της ίδιας χρονιάς καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για τον συγκεκριμένο χρόνο.

 

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πριμοδοτούν τις πρόωρες συντάξεις, καταργούν την ποινή του 10%
Προηγούμενο άρθρο
Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση για πληρωμή έως 2/1
Μενού