Ποιες δαπάνες θα «χτίζουν» το αφορολόγητο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 163

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα την ερμηνευτική εγκύκλιο για το πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και κυρίως για το ποιες αποδείξεις θα χτίζουν το αφορολόγητο.

Από την Κυριακή οι φορολογούμενοι πρέπει να ξεκινήσουν να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο με πληρωμές μέσω καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αποδείξεις που θα «μετράνε» στην εφορία, σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύουν οι περισσότερες, καθώς είναι δύσκολο οι τράπεζες να απομονώσουν τις δαπάνες που γίνονται σε εξαιρούμενες και μη. Εκτός από τα ενοίκια και τις δόσεις στεγαστικών δανείων, το πιθανότερο σενάριο είναι να αναγνωρίζονται όλες οι υπόλοιπες.

Συγκεκριμένα οι αγορές που θα χτίζουν αφορολόγητο είναι σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Αναμένεται η υπουργική αποφαση προκειμένου να οριστικοποιηθεί ότι θα μετρούν οι αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκια, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα, διόδια.

Βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε 20%.

Από τη νέα χρονιά καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά στις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ρεκόρ σημείωσαν οι κατασχέσεις λογαριασμών τον Νοέμβριο, νέα χρέη 900 εκατ. ευρώ σε μόλις ένα μήνα
Προηγούμενο άρθρο
Το Σάββατο η καταβολή του επιδόματος ενοικίου
Μενού