Εκθέσεις-κόλαφος του ΔΝΤ για την Ελλάδα λίγο πριν το Eurogroup: Μη βιώσιμο το χρέος

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 127

Ελάχιστες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup, δύο εκθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έρχονται να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση σχετικά με την διαπραγμάτευση.

Οι εκθέσεις  παραδόθηκαν στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ προκειμένου να τις συζητήσουν στις 6 Φεβρουαρίου και όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το περιεχόμενό τους τα κακά νέα που προκύπτουν είναι περισσότερα από τα καλά.

Στην πρώτη έκθεση υπάρχει η αναφορά της Νάντια Βελκουλέσκου σχετικά με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτή που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από κάποιους μήνες το ΔΝΤ αξιολογώντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία απαιτεί τόσο  τη μείωση των σημερινών συντάξεων, όσο και του αφορολόγητου. Σε αυτή την έκθεση περιγράφεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τωρινές συνθήκες και πως απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση από  αυτή που συζητείται αυτή την στιγμή.

Η δεύτερη έκθεση αφορά την αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016. Η συγκεκριμένη έκθεση είχε δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2013 και είχε προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση καθώς φανερώθηκαν τα προβλήματα στις σχέσεις Ταμείου – Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και οι ευθύνες του Ταμείου για το ότι χρηματοδότησε το πρόγραμμα του 2010, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ της 6ης Φεβρουαρίου πλην των δύο παραπάνω εκθέσεων δεν αναμένεται να γίνει καμία άλλη αναφορά για την Ελλάδα και η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Νέοι Επιστήμονες Κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά
Προηγούμενο άρθρο
Στην υποχρεωτική εκπαίδευση θα ενταχθεί και η Α’ Λυκείου
Μενού