Ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν ρεφενέ τις εισφορές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 159

«Παρακαμπτήριους δρόμους» για να αποφύγουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τις φορολογικές επιβαρύνσεις ανοίγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως αυτοί που έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Την ίδια ώρα στις Εφορίες έχουν αρχίσει ήδη να σχηματίζονται ουρές από ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν από τις επιβαρύνσεις που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Οι φορολογούμενοι αυτοί αναζητούν διόδους «διαφυγής» και μεταξύ των λύσεων που εξετάζουν περιλαμβάνονται:

Κλείσιμο βιβλίων: Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα αποφασίσουν να κλείσουν τα βιβλία τους διακόπτοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι λογιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στα τέλη του έτους να συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που περιμένουν στις ουρές των Εφοριών να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων είτε γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είτε γιατί θέλουν να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε λήξη των εργασιών τους, αναζητώντας άλλους τρόπους να αμείβονται ενδεχομένως και με «κούρεμα» των αποδοχών τους ή επιλέγοντας να «κρύβουν» τα πραγματικά τους εισοδήματα μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Σύσταση εταιρείας: Αρκετοί θα επιλέξουν να ελιχθούν μέσα στο νέο πλαίσιο αλλάζοντας τη νομική μορφή της εταιρείας τους ή προχωρώντας στη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) της εταιρείας του ενός ευρώ που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα ο ιδιοκτήτης ομόρρυθμης εταιρείας να τηρεί διπλογραφικά βιβλία, να επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές, και να καταβάλλει φόρο μερισμάτων σαν να είχε ανώνυμη εταιρεία, ή ΕΠΕ.

Για μικρά κέρδη της τάξεως των 5.000 – 30.000 ευρώ, όπως λένε λογιστές, μια οικονομική λύση είναι μάλλον η ατομική επιχείρηση. Σε άλλες περιπτώσεις η ΙΚΕ θεωρείται πιο «φθηνή» λύση καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές αφού με το ισχύον καθεστώς, στις ΙΚΕ ασφαλίζεται ο διαχειριστής χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι μέτοχος.

Οι μέτοχοι, εφόσον είναι περισσότεροι του ενός, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης. Η ΙΚΕ φορολογείται με συντελεστή 29% επί των κερδών της, ενώ επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 15% επί των μερισμάτων.

«Προσαρμογή» κερδών: Είναι μια λύση που κινείται έξω από τα όρια της νομιμότητας αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιδοθούν στο… σπορ της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων για να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους.

Εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο
Χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορούν να κλείσουν εκπρόθεσμα τα βιβλία τους οι φορολογούμενοι μέχρι τις 31 Μαΐου, εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης είχε λήξει μέχρι τις 30-9-2016 σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για τη διαδικασία διακοπής εργασιών. Ειδικότερα στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει δήλωση μεταβολής εργασιών ως προς τα στοιχεία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ, όπως αλλαγή επωνυμίας, έδρας, ΚΑΔ, μελών/εταίρων, διαχειριστών, μελών ΔΣ, νομίμων εκπροσώπων, καθεστώτων ΦΠΑ, ενδοκοινοτικών συναλλαγών κ.λπ. με ημερομηνία μεταβολής μεταγενέστερη της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής, η ημερομηνία διακοπής της επιχείρησης δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της ημερομηνίας μεταβολής της τελευταίας καταχωρισθείσας δήλωσης μεταβολής εργασιών. Επίσης, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών με ημερομηνία μετά την 1-12-2008 (ημερομηνία έναρξης ισχύος της Απόφασης – ΚΑΔ 2008) και δεν έχουν προβεί στην αντιστοίχιση των ΚΑΔ οφείλουν πριν από την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών στη ΔΟΥ να προβούν στην αντιστοίχιση αυτών.

Εάν έχουν επέλθει μεταβολές στα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως αλλαγή μελών, εταίρων, διαχειριστών, υποχρεωτική αλλαγή καθεστώτων ΦΠΑ κ.λπ. χωρίς να έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις στη ΔΟΥ, οι φορολογούμενοι οφείλουν πριν από την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών τους να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις.

ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ
Διακοπή εργασιών από 120.000

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 120.000 επιτηδευματίες έχουν ήδη προχωρήσει σε διακοπή εργασιών την τελευταία διετία.

Υπό το νέο περιβάλλον που δημιουργούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» κάνουν τους υπολογισμούς τους και αναζητώντας διόδους διαφυγής σχεδιάζουν τις επόμενες οικονομικές-στρατηγικές κινήσεις τους ζητώντας συμβουλές και λύσεις από λογιστές-φοροτεχνικούς με στόχο να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στα εισοδήματά τους.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να αποφύγουν τα νέα όρια συνταξιοδότησης
Προηγούμενο άρθρο
Οριστικό τέλος στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Μενού