Νέα καθυστέρηση στις επιδοτήσεις αγροτικών μηχανημάτων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 191

Την άμεση προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης ζητά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω πτώση στην αγορά τρακτέρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑΜ, το 2016 ήταν μια ακόμα αρνητική χρονιά για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, καθώς οι πωλήσεις έφθασαν μόλις τις 1.120 έναντι των 1.491 του 2015, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 25%. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η μείωση κατά 18% που σημειώθηκε το 2015, τότε η συρρίκνωση της αγοράς στη διετία αγγίζει το 40%.

«Αλλά και σ’ αυτή την πολύ περιορισμένη αγορά των 1.120 ελκυστήρων που πουλήθηκαν το 2016, ποσοστό 75% αφορά σε δενδροκομικούς ελκυστήρες χαμηλού κόστους αγοράς και κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογικής κλίμακας, στην κατηγορία των ιπποδυνάμεων 75-85 ΗΡ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑΜ. Οπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Σάββας Μπαλουκτσής, ο συνολικός στόλος των τρακτέρ που είναι σε λειτουργία, εκτιμάται περίπου στα 180.000 μηχανήματα. Με ένα ελάχιστο ποσοστό αντικατάστασης 2% ετησίως, θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αγορά κοντά στα 3.500 τρακτέρ ετησίως.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αγορά των θεριζοαλωνιστικών μηχανών με μόλις 13 πωλήσεις, αλλά και η αγορά των χορτοδετικών μηχανών με μόλις 49 τεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο βαθμός εκμηχάνισης της γεωργίας και επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η ανακοίνωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο οποίο περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό (σχέδια βελτίωσης) έχει αναστείλει την αγορά των μηχανημάτων και όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται αφορούν σε αντικατάσταση εξοπλισμού που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή αγοράς εντελώς απαραίτητων και φτηνών μηχανημάτων. Η αγορά μεγάλων και σύγχρονων ελκυστήρων έχει παγώσει και εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων.

«Μετά από διαδοχικές αναβολές, η έναρξη του νέου κύκλου των σχεδίων βελτίωσης, κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας, αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου 6μηνου του 2017. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων να παρουσιάσει μια μικρή ανάκαμψη της τάξης του 10%, διαφορετικά θα έχουμε και νέα μείωση που θα οδηγήσει την αγορά σε τριψήφια νούμερα», αναφέρει ο ΣΕΑΜ στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων (αγορά μηχανημάτων, κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.) και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 5.000 νέα επενδυτικά σχέδια, το ύψος των οποίων μπορεί να αγγίζει τα 500.000 ευρώ για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ για συλλογικές επενδύσεις από ομάδες παραγωγών έως τα 2 εκατ. ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40%-75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και προσαυξάνονται κατά 20 μονάδες (έως το 75%) στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι γεωργοί ή ομάδες παραγωγών.

Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε τοποθετήσει χρονικά την προκήρυξη του μέτρου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρίμηνη καθυστέρηση. Ετσι, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τα σχέδια βελτίωσης πάνε για τον Σεπτέμβριο, ενώ μέσα στον Μάρτιο είναι πιθανό να εκδοθεί η προδημοσίευσή του για να προετοιμαστούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι.

Βασική αιτία καθυστέρησης της προκήρυξης δεν είναι άλλη από την ένταξη των νέων γεωργών, όπως προβλέπει το Υπόμετρο 6.1. Μπορεί οι αιτήσεις να έχουν ολοκληρωθεί και να έχει καταρτισθεί η πρώτη λίστα με τους δικαιούχους και τους επιλαχόντες, ωστόσο τώρα ξεκινάει η αξιολόγηση των φακέλων των νέων αγροτών και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Αλλωστε, οι νέοι γεωργοί έχουν κι επιπλέον μοριοδότηση στα σχέδια βελτίωσης, ώστε να έχουν επιπλέον βοήθεια στις επενδύσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν στο ξεκίνημά τους.
Τέλος, «αγκάθι» για την προκήρυξη του μέτρου αποτελεί και η έλλειψη ρευστότητας, καθώς δεν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε «υποσχεθεί» ότι θα δημιουργήσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μενού