Τέσσερα μέτρα για την ελάφρυνση των αγροτών

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 161

 

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν την ελάφρυνση των αγροτών από τις “διπλές»ασφαλιστικές εισφορές,τη βελτίωση του εργόσημου για τον ΟΓΑ αλλά και τη δυνατότητα να μη χάνουν το 60% της σύνταξης τους όσοι παραμένουν στα χωράφια και εργάζονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο επεξεργάζονται στα υπουργεία Εργασιας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι 650.000 αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με διπλή θηλιά εισφορών, καθώς πρέπει εντός του έτους να καταβάλλουν και τις εισφορές για το β εξάμηνο του 2016. Δεδομένης και της ανελαστικής υποχρέωσης για τις εισφορές του 2017 γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να επιμεριστούν, ει δυνατόν, τα βάρη και μην πέσουν όλα μαζί συσσωρευμένα το καλοκαίρι στους αγρότες.

Ετσι στη δέσμη μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί,θα περιλαμβάνονται:

1.Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις εισφορές. Στόχος είναι να βρεθεί λύση ώστε να μην κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν μέσα στη χρονιά τόσο τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2016 όσο και του 2017. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ανακοινώσεις αναμένονται εντός δεκαημερου.

2. Το καθαρό εισόδημα στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξεταστεί να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα εισοδήματα των αγροτικών οικογενειών σε συνάρτηση με τα ασφαλιζόμενα μέλη προκειμένου να καταθέσει την τελική πρόταση.

3.Την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του εργόσημου. Στόχος είναι να θεσπιστεί ένα νέου τύπου εργόσημο ώστε«όλες οι πληρωμές του αγροτικού χώρου, πλην του αρχηγού της εκμετάλλευσης, θα γίνονται με εργόσημο». Σε αυτήν την κατεύθυνση το αγροτικό εργόσημο επιδιώκεται να είναι φθηνότερο, με γνώμονα ότι οι εισφορές θα είναι μικρότερες του 25% που ισχύει σήμερα για τα εργόσημα του ΙΚΑ που αφορούν τους εργάτες γης, ενώ θα καταχωρείται στις δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει ασφάλιστρο 10% της αμοιβής των εργατών γης, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα ύψους για την αδήλωτη εργασία.

4.Περίοδος χαριτος για τους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να εργάζονται. Σύμφωνα με το νόμο όσοι αγρότες συνταξιοδοτηθούν το 2017 και συνεχιζουν να εργάζονται θα έχουν απώλειες στη σύνταξη τους κατά 60% . Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τρία κυρίαρχα σενάρια :
1. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2022, όταν ολοκληρώνεται η 6ετής μεταβατική περίοδος που έχει προβλεφθεί από το νόμο για τις εισφορές της κύριας σύνταξης .

2. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2025, μεσούσης δηλαδή της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται για τις νέες αγροτικές συντάξεις (λήγει στις 31/12/2030). Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μεγάλη μεταβατική περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ θα είναι μείγμα του παλιού και του νέου τρόπου υπολογισμού.

3. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» για ένα μικρό διάσημα , ένα με δύο χρόνια. Ας σημειωθεί ότι η πλειοφηψία των μέτρων τελεί υπό την έγκριση των δανειστών ,που πρέπει ν΄ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση τους.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που διαβιούν συνθήκες φτώχειας.
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 135 μόνιμες προσλήψεις στα δικαστήρια
Μενού