Independent: Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικούς θησαυρούς ως αντάλλαγμα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 160

Νέα εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ως μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα προτίθεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα, μέσω διαδικασίας τακτικού δανεισμού, μερικά από τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα.

Ο  Independent σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας αλλά να αλλάξει τακτική σε ό,τι αφορά στην διεκδίκηση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Στο αίτημά της προς τις βρετανικές αρχές, η Αθήνα σημειώνει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι έργο της πρώτης δημοκρατίας παγκοσμίως πριν από 2.500 χρόνια και ότι θα πρέπει να επιστραφούν «ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης».

Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η «χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα» ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980, επισημαίνει η εφημερίδα.

Τα μάρμαρα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα. Τα γλυπτά έχουν ευρύτατα αναγνωριστεί ότι ανήκουν στα καλύτερα που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρει ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών στέλνεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.

«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε η κ. Κονιόρδου.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
9 νέοι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για 1.402 θέσεις – Λιμενικό Σώμα, Υπουργεία, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ
Προηγούμενο άρθρο
Πανελλήνιες: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές σχολών στα πεδία
Μενού