Ακυρώνουν τις αυξήσεις στις εισφορές για εφάπαξ – Έπλητταν 250.000 – 300.000 ασφαλισμένους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 159

«Ξήλωσε» το υπουργείο Εργασίας τη διάταξη που έπληττε 250.000 – 300.000 ασφαλισμένους οδηγώντας σε αυξήσεις-φωτιά τις εισφορές που πληρώνουν για το εφάπαξ τους.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, άλλαξε το τρίτο άρθρο της επίμαχης τροπολογίας, που συζητείται στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Πρόκειται για την τροπολογία που οριστικοποιεί την εξίσωση υπολογισμού των νέων συντάξεων, αντικαθιστώντας τον δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Στο τρίτο άρθρο της έφερνε ενιαίο ασφάλιστρο Πρόνοιας 4% για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, οδηγώντας χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους (πριν την 1/1/1993) σε ραγδαίες αυξήσεις.

Η νομοτεχνική βελτίωση ορίζει πως: διατηρούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ πρόνοιας όπου υπάρχουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένοι μισθωτοί διατηρούν τις παλαιές διατάξεις. Εξαιρούνται μόνο οι μισθωτοί του τ. ΕΤΑΠ -ΜΜΕ των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους όπως προσδιορίζονται στον νέο νόμο.

Αυτό σημαίνει πως διασώζονται: εμποροϋπάλληλοι που πληρώνουν ασφάλιστρο μόλις 0,8% , εργατοϋπάλληλοι μετάλλου που πληρώνουν 1%, ξενοδοχοϋπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι κ.ά.

ΕΚΑΣ

Στο μεταξύ με «ανοιχτούς λογαριασμούς» που περνούν από τη μια χρονιά στην άλλη προχωρά η μνημονιακή υποχρέωση για πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι και το 2019. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ διαφαίνεται πως υπάρχουν:1 δικαιούχοι ΕΚΑΣ για το πρώτο 5μηνο του 2016 που δεν το έχουν ακόμη εισπράξει

2 συνταξιούχοι που έχασαν το βοήθημα μετά τον Ιούνιο του 2016 και δικαιούνται αντισταθμιστικά για το τελευταίο 5μηνο του 2016 αλλά ακόμη τα περιμένουν.

3 συνταξιούχοι που εισέπραξαν το ΕΚΑΣ ως μη όφειλαν είτε από δικό τους δόλο (ψευδή δήλωση ή αποσιώπηση της αλήθειας) είτε από «αστοχία» των υπηρεσιών και πρέπει τώρα να το επιστρέψουν (οι πρώτοι στο διπλάσιο).

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2016 (από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016) και δικαιούνται ΕΚΑΣ για το πρώτο 5μηνο σύμφωνα με τα παλιά κριτήρια (του 2015) θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο, καθώς εκκρεμεί ένα έργο από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Για τον ίδιο λόγο στο… συρτάρι μένουν και αιτήσεις από χαμηλοσυνταξιούχους, που έχασαν το ΕΚΑΣ αλλά εμπίπτουν στις κατηγορίες για τα αντισταθμιστικά μέτρα της περιόδου 1/8/2016 ? 31/12/2016. Η ίδια εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως αναζητούνται στο διπλάσιο τα ποσά ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως μόνο όταν αποδεικνύεται «πλήρως και αιτιολογημένα» ότι υπάρχει δόλος από τον συνταξιούχο. Οσοι έπαιρναν το επίδομα το δεύτερο 6μηνο του 2016 αλλά το χάνουν το 2017 δικαιούνται:

α) απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα

β) οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα ίση με το ΕΚΑΣ 2016 σε περίπτωση που έπαυσε το ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους

γ) ενίσχυση σε συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω, ισόποση με το ΕΚΑΣ 2016.

«Ετοιμάζεται» νέα παράταση για την αποπληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου 2017 για όσα «μπλοκάκια» αναζητούν ακόμη τι πρέπει να πληρώσουν.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Kενές & Κενούμενες θέσεις Ιατρών στα Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας & Περιφερειακά Ιατρεία
Προηγούμενο άρθρο
Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών σε ΜΕΘ
Μενού