Στην…ουρά για σύνταξη 138.342 υποψήφιοι συνταξιούχοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 157

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το μείζον ζήτημα των συντάξεων που εκκρεμούν από  1 έως και 5 χρόνια και δεν έχουν απονεμηθεί σε  138.342 υποψήφιους συνταξιούχους. Την ώρα που η Κυβέρνηση αναζητεί σπασμωδικά τρόπους για να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία απονομής συντάξεων, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν στωικά στην…ουρά για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειες τους.

Οι περισσότεροι στέκονται σχεδόν καθημερινά στα γκισέ των ασφαλιστικών τους ταμείων, ακόμα και τις πιο βάρβαρες ώρες, αναζητώντας πληροφορίες για τη πορεία του αιτήματος τους. Οι «τυχεροί» λαμβάνουν  μια προσωρινή σύνταξη, που καλύπτει ίσα-ίσα τις βασικές τους ανάγκες. Οι άτυχοι που δεν λαμβάνουν έναντι, αναγκάζονται να ζουν με δανεικά ή να εργάζονται με «μαύρα» για να μπορέσουν να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμι και να επιβιώσουν.

Οι βασικές αιτίες για την καθυστέρηση είναι οι συνεχείς μεταβολές της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η αδυναμία των πληροφοριακών συστημάτων να διασυνδεθούν με τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς (όπως και τα ληξιαρχεία ή τις τράπεζες), τα χιλιάδες έγγραφα που εισρέουν στον ΕΦΚΑ ο οποίος αρνείται να μπει στην ψηφιακή εποχή αλλά και η απουσία του αλγορίθμου που θα ξεκλειδώσει τον  νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων βάσει του νόμου 4387/2016. Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα που επικαλούνται οι υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία αναζητεί τρόπους να προχωρήσει στην άμεση έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.  Προς αυτή τη κατεύθυνση έχει ήδη προβλεφθεί νομοθετικά έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ύψους 860 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να ξεχρεωθούν χιλιάδες συνταξιούχοι. Με την υπουργική απόφαση των έξι σελίδων δίνεται το οριστικό έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Όπως επισημαίνουν, στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων στις 31 Ιανουαρίου 2017 για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις είναι 138.342, ενώ από αυτές οι εκκρεμείς αιτήσεις με χρόνο αναμονής άνω των 90 ημερών αγγίζουν τις 117.833. Εκεί, εμφανίζεται και μια «κρυφή» ορολογιακή βόμβα, καθώς για να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραπάνω συντάξεις θα χρειαστούν περίπου 1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο ΙΚΑ οι αιτήσεις αγγίζουν τις 63.737 για κύρια σύνταξη, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τους 12 μήνες, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης φτάνει μέχρι και τους 20 μήνες. Στον ΟΑΕΕ εκκρεμούν 30.614 αιτήσεις , ενώ στον ΟΓΑ 34.971 άνθρωποι βρίσκονται στην αναμονή. Οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑ αγγίζουν τις 129.530 συντάξεις, με τη μερίδα του λέοντος να διεκδικούν το πρώην ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) όπου εκκρεμούν 32.000 συντάξεις και το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) όπου βρίσκονται σε αναμονή 27.000 συνταξιούχοι. Ο μέσος χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 11 μέχρι και 30 μήνες ενώ το συνολικό κονδύλι που απαιτείται για την αποπληρωμή τους αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ. ΕΤΙΚΕΤΕΣΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πηγή: dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
31 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση στις ΔΥΕΠ
Προηγούμενο άρθρο
26.000 αγρότες θα λάβουν αποζημιώσεις ύψους 7,34 εκατ. ευρώ
Μενού