Με όπλο την Αθήνα πιο κοντά ο στόχος για 30 εκατ. αφίξεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 160

Βασικός μοχλός για να βγει η χώρα από την κρίση είναι ο τουρισμός, καθώς μπορεί να δώσει έως και μία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας φέτος -αν όλα κυλήσουν ομαλά-, να δώσει ανάσα στα έσοδα και ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για να καταστεί εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για ανάπτυξη 2,7%.

 Ο στόχος των 30 εκατομμυρίων επισκεπτών είναι ρεαλιστικός, ο τουρισμός άντεξε στην κρίση και έδωσε την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Ρέτσο, παρουσία και της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

 Οι εκτιμήσεις είναι ακόμα καλύτερες για την επόμενη 4ετία και όπως έχει αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης το 2021 τα έσοδα μπορούν να κινηθούν στα 19 έως 20 δισ. ευρώ, με τον αριθμό των αφίξεων να αγγίζει τα 35 εκατομμύρια άτομα και τον τουρισμό να συνεισφέρει επιπλέον 6-7 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΣΕΤΕ για την τουριστική περίοδο -που σε πολλούς προορισμούς ξεκινά τον Απρίλιο-, οι διεθνείς αφίξεις θα ανέλθουν περίπου στα 26 εκατομμύρια άτομα (από 24,8 εκατ. επισκέπτες το 2016).

Συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 28 εκατ. επισκέπτες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι οδικές αφίξεις θα παραμείνουν σταθερές. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators δείχνουν πως έχουν προγραμματιστεί 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (από τους οποίους οι 500 χιλιάδες για την Αθήνα και το 1 εκατ. για τους υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές, με κυρίαρχη τη Γερμανία.

Ειδικότερα για την πρωτεύουσα το 2016 αναπλήρωσε τις απώλειες πληρότητας και επανήλθε στα επίπεδα του 2008, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε μέση τιμή δωματίου και σε έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο.

Στα θετικά καταγράφεται επίσης η λειτουργία αρκετών νέων ξενοδοχειακών μονάδων, η επαναλειτουργία παλαιότερων, καθώς και η ανακαίνιση πολλών – σε πείσμα των φορολογικών και οικονομικών επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ (Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής – Αργοσαρωνικού) Αλέξανδρος Βασιλικός.

Η αύξηση των μονάδων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βάσει των στοιχείων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχείων της Αττικής μειώθηκε σε 649 μονάδες το 2016 από 669 το 2005, μια μείωση της τάξης του 3%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των δωματίων μειώθηκε κατά 4,3%. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας τα ξενοδοχεία μειώθηκαν σε 226 το 2016 από 256 το 2005 (σε ποσοστό 11,7%), ενώ ο αριθμός των δωματίων μειώθηκε σε 14.985,ή ποσοστό 9,1%.

Διαρροές
Αναφερόμενο δε στη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αφίξεων επισκεπτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και των αφίξεων στα ξενοδοχεία, οι ξενοδόχοι σημειώνουν πως οδηγεί σταθερά σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Οι επισκέπτες που φτάνουν στην Αθήνα διαμένουν και σε άλλου τύπου καταλύματα, τα οποία είτε είναι απλά σπίτια που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και χωρίς έλεγχο, είτε είναι καταλύματα που αυτοαποκαλούνται και αυτοπροβάλλονται στα sites κρατήσεων ως «hotels», χωρίς να είναι.

Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου εξακολουθεί να είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και στο σύνολο της αγοράς -ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Και υπογράμμισε πως η προβλεπόμενη φετινή άνοδος σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εσοδα
Στα 14,5 δισ. ο πήχης

Παράγοντες του τουρισμού σημειώνουν ότι αν η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμάται πως τα συνολικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 14,2 – 14,5 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο τουρισμός φέτος θα δώσει μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ.

Ομως θεωρούν ότι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία είναι η επαναφορά του ΦΠΑ σε βασικές υπηρεσίες, όπως η διαμονή και η εστίαση, σε επίπεδα που να πλησιάζουν τους φορολογικούς συντελεστές των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου.

Να σημειωθεί πως ειδικά σε αυτό το θέμα πιέσεις ασκούν και οι tour operators του εξωτερικού, καθώς θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα προκειμένου να διαμορφώσουν την τιμολογιακή πολιτική τους για το επόμενο διάστημα.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εισφορές: Τι ισχύει στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης (παραδείγματα)
Προηγούμενο άρθρο
Νέα «βόμβα» των δανειστών για μειώσεις 10% στις επικουρικές
Μενού