Τον Ιούλιο ανοίγουν οι αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 142

Στη Βουλή βρίσκεται πλέον το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων χωρίς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με εθελούσια συγκατάθεση των πιστωτών.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί προς συζήτηση στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με τον τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, προς συζήτηση και ψήφιση, στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Την Τετάρτη του Πάσχα, θα γίνει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο, ειδικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο, μπαίνουν οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ. Δεν ρυθμίζονται μόνο όσες οφειλές έχουν προέλθει από την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμoύ που φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης καθώς καμμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών, αλλα θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου και αφορά, δυνητικά, 400.000 επιχειρήσεις.

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης αλλά και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού θα είναι win-win για όλες τις πλευρές.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα τεθεί τον Ιούλιο σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και χρειάζεται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση.

«Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων» είπε ο υπουργός. Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι δημιουργούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν περιέχει διάταξη για να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι τραπεζών και του δημοσίου και το θέμα θα διευθετηθεί με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΦΚΑ: Μέχρι 13/4 η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου
Προηγούμενο άρθρο
Νέο πρόγραμμα εργασίας «Δεσμός» για ανέργους εως 30 ετών
Μενού