Διπλή επίθεση για τις αποδείξεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 143

Διπλή επέμβαση στην αγορά για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την έκδοση αποδείξεων πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με την ενεργοποίηση νέων διατάξεων αναφορικά με το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αλλά και την δρομολόγηση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες κυρώσεις αναφορικά με την προσωρινής αναστολής λειτουργίας έχουν ως εξής:

– Επιβάλλεται 48ωρη υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας εφόσον κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί, η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ.

– Eφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους η επιχείρηση εντοπισθεί να μην έχει εκδώσει τουλάχιστον 3 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας 96 ωρών (4 ημέρες).

– Aν εντός δυο οικονομικών ετών από τη διαπίστωση της προηγούμενης παράβασης διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 3 αποδείξεις τότε επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας για 19 ημέρες.

– Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας ή απειλής στους ελεγκτές τότε επιβάλλεται λουκέτο έως και έναν μήνα στην επιχείρηση του ελεγχόμενου.

-Εφόσον η επιχείρηση σφραγιστεί και ο επιχειρηματίας παραβιάσει το μέτρο της αναστολής λειτουργίας τότε, πέραν των ποινικών κυρώσεων, του επιβάλλεται και αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Εγκατάσταση POS

Μετά από καθυστέρηση πολλών εβδομάδων, την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία υποχρεώνονται 85 επαγγέλματα να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου και εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο ότι δεν έχει εγκατασταθεί τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελμάτων που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές POS περιλαμβάνονται όλα τα επαγγέλματα που θεωρούνται ότι εμφανίζουν υψηλή φορολογική παραβατικότητα όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, συνεργεία οχημάτων, λιανική πώληση κάθε είδους. Επίσης, χαρακτηριστικό της προσπάθειας να εγκατασταθεί συσκευή ηλεκτρονικής χρέωσης παντού είναι ότι στα επαγγέλματα περιλαμβάνονται και τα τυχερά παιχνίδια.

 

 

Πηγή:capital.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας μηχανικών στην Αττική
Προηγούμενο άρθρο
Κρυφό «χαράτσι» για εκατομμύρια πολίτες από τεκμήρια και πλαστικό χρήμα
Μενού