«Τσεκούρι» 20% στα ειδικά μισθολόγια με το κόλπο της προσωπικής διαφοράς

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 138

Τσεκούρι μέχρι και 20% και στα ειδικά μισθολόγια μέσω του επανυπολογισμού των μισθών τους και δημιουργίας προσωπικής διαφοράς για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, Σώματα Ασφαλείας φέρνουν νομοθετικές διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται στο παρασκήνιο εδώ και ένα χρόνο περιλαμβάνει ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό, νέα κατηγοριοποίηση των 20 ειδικών μισθολογίων και μικρότερους μισθούς για τους νεοεισερχόμενους, με στόχο το πάγωμα της μισθολογικής δαπάνης στους περίπου 160.000 δημόσιους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικό τρόπο, αφού εκτελούν ειδικά καθήκοντα.

Η πιο πολυάριθμη ομάδα των ειδικών μισθολογίων (περίπου 125.000 άτομα) αφορά όσους υπηρετούν το στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Σε καθεστώς ειδικού μισθολογίου βρίσκονται οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ ο ανώτερος κλήρος, οι μουσικοί του Δημοσίου και άλλοι επιμέρους κλάδοι.

Για όλους ανάμεσα στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει και ένα που θυμίζει ότι τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να έρθουν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει για τους υπαλλήλους των υπουργείων.

Με βάση αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα επισυναφθεί μάλλον στον εφαρμοστικό νόμο, θα περιλαμβάνεται (στην κατεύθυνση της προσαρμογής με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου) η κυβερνητική πρόταση που έχει τεθεί υπ’ όψιν των εταίρων και προβλέπει:

Σταδιακές μειώσεις αποδοχών έως και 20% για τους νεοεισερχόμενους στα ειδικά μισθολόγια και τον περιορισμό των ειδικών μισθολογίων από 20 που είναι σήμερα, δημιουργώντας άλλη κατηγοριοποίηση που θα αφορά ομοειδή καθήκοντα και επίπεδα εκπαίδευσης σε οκτώ ή εννέα.

Στους υφιστάμενους δημόσιους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια η διαφορά των νέων με τους παλιούς μισθούς θα παραμένει ως «προσωπική διαφορά» η οποία υπολογίζεται μεσοσταθμικά έως και 15% και η οποία θα διατηρηθεί -σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις- για την επόμενη τριετία, ενώ θα υπάρξει άμεση μείωση της τάξης του 5-7% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Προβλέπεται, επίσης, ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό. Στις νέες αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από το συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Έτσι, για τους πανεπιστημιακούς θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Στόχος είναι να αμείβονται με τη λογική του Ενιαίου Μισθολογίου, δηλαδή με το μοντέλο του βασικού μισθού και των τεσσάρων επιδομάτων.

Η προσωπική διαφορά που θα προκύψει από το νέο υπολογισμό των αποδοχών και υπολογίζεται μεσοσταθμικά έως και 15% θα διατηρηθεί για μια τριετία. Πάντως, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την τύχη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μάλλον δεν θα πρέπει να είναι και πολύ σίγουρος για το μέλλον του.

Οι αλλαγές για τα ειδικά μισθολόγια είχαν παγώσει με την τροπολογία που είχε κατατεθεί ένα χρόνο πριν, με τον εφαρμοστικό νόμο της πρώτης αξιολόγησης η οποία προέβλεπε το πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών για τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, που τελικά δεν πέρασε από τη Βουλή. Στο μεταξύ, είχαμε και την προσφυγή των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας στα δικαστήρια, τα οποία χαρακτήρισαν παράνομες τις μειώσεις που υπέστησαν στις αποδοχές τους από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν στην εξομοίωση όλων των μισθολογίων του Δημοσίου όσο αυτό μπορεί να γίνει.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ταμεία: Νέα ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ
Προηγούμενο άρθρο
Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην εφορία και φόροι με το μήνα
Μενού