Στο συρτάρι η εγκύκλιος, στον πάγο 15.000 νέες συντάξεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 188

Ακόμη και ανέργους αφήνουν χωρίς σύνταξη ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και 12 μήνες κρατάνε στα συρτάρια τους την εγκύκλιο για τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Πάνω από 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, που υποβλήθηκαν, κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, με ταυτόχρονη αναγνώριση πλασματικού χρόνου, από τις 13/5/2016 και μετά, είναι σε αναστολή. Κοινώς έχουν μπει στον πάγο.

Για αυτές τις αιτήσεις δεν χορηγείται ούτε καν η προσωρινή σύνταξη που κυμαίνεται από 384 ως 768 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι όχι μόνον να είναι σε αναμονή αλλά να μην τους δίνουν ούτε ένα ευρώ για να τα βγάλουν πέρα με τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τα οικογενειακά έξοδα που τρέχουν κάθε μήνα.

Μεθόδευση

Οι εξαγορές πλασματικού χρόνου μπλόκαραν όχι επειδή είναι τεχνικά δύσκολο να βγουν οι νέες οδηγίες για τα έτη και το κόστος αναγνώρισης, σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά διότι με αυτό το «μπλόκο» το υπουργείο εμφανίζει εικονικά, λιγότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης και ξεγελούν την τρόικα δείχνοντας ότι η δαπάνη για συντάξεις μειώνεται αντί να αυξάνεται! Η τρόικα βέβαια είναι η τελευταία που θα πιέσει για να βγουν οι συντάξεις με πλασματικούς χρόνους, γιατί στο παρελθόν είχε φτάσει στο σημείο να απαιτήσει ακόμη και να μην εκδοθούν συντάξεις για ένα χρόνο, ζητώντας να μάθει πόση θα ήταν η δαπάνη αν δεν έβγαιναν νέες συντάξεις για ένα έτος!

Το «σκεπτικό» της τρόικας φαίνεται λοιπόν πως βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. και η αφορμή είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν παγώσει αν οι ασφαλισμένοι χρειάζονται να αναγνωρίσουν και πλασματικό χρόνο, είτε για 50 ένσημα είτε για 300 είτε και για 1.000.

Σοκ

Το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος και έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αποδεικνύει του λόγου το αληθές και μάλιστα αποκαλύπτεται ότι χωρίς σύνταξη μένουν ακόμη και οι άνεργοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πλασματικά έτη για να βγουν στη σύνταξη, αφού δεν βρίσκουν δουλειά πουθενά.

Το συγκλονιστικό στοιχείο, δε, από το ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» είναι πως ο ασφαλισμένος έχει ήδη 37 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 59 ετών και το μόνο που του λείπει είναι να εξαγοράσει 2 χρόνια στρατού, τα οποία θα συμψηφιστούν με τη σύνταξή του. Αν δεν κάνει την εξαγορά θα πρέπει να βρει δουλειά μέχρι να συμπληρώσει 40 χρόνια και να πάρει σύνταξη στα 62.

egrafo1-jpg-1 Στο συρτάρι η εγκύκλιος, στον πάγο 15.000 νέες συντάξεις

Το ακόμη πιο τραγικό στοιχείο της περίπτωσης αυτής είναι ότι είναι άνεργος και τον Ιούνιο (δηλαδή σε 20 μέρες) λήγει και ο χρόνος επιδότησης, οπότε θα σταματήσει να παίρνει και τα 360 ευρώ!
Παρά ταύτα, στην αίτηση που έκανε από τις 24 Φεβρουαρίου 2017, για προσωρινή σύνταξη με εξαγορά πλασματικού χρόνου, ο ΕΦΚΑ (το αρμόδιο υποκατάστημα) του απάντησε στις 6 Μαρτίου ότι δεν μπορεί να πάρει την προσωρινή, γιατί δεν έχουν βγει οδηγίες για τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών με το νόμο του Κατρούγκαλου (4387/2016)!

Ο νόμος ψηφίστηκε και ισχύει από τις 13/5/2016 και μέχρι σήμερα έχουν περάσει 12 μήνες, αλλά η εγκύκλιος δεν έχει πάρει υπογραφή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας!

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κατασχέσεις εξπρές από την εφορία σε επιστροφές φόρου και καταθέσεις
Προηγούμενο άρθρο
Ξεκινά το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας των επιχειρήσεων- Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
Μενού