Έως Νοέμβριο οι εκκρεμείς συντάξεις & σε ένα χρόνο τα εφάπαξ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 126

Αύξηση κατά 48 ευρώ έλαβαν οι κατώτατες συντάξεις ενώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλος, από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα υπάρξει αύξηση σε όλες τις συντάξεις.

Κατά την ενημέρωση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέφερε ότι οι περίπου 344.000 συντάξεις θα έχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 48 ευρώ ενώ θα έχουμε και άλλες αυξήσεις από το 2023 και μετά.

Μιλώντας για την λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως «για εμάς είναι χαρά να μιλάμε για τον ΕΦΚΑ, όσα προβλήματα έχει τα κληρονομήσαμε. Εμείς απολογούμαστε μόνο για όσα επιτυγχάνουμε». Χαρακτήρισε δε τον Ενιαίο Φορέα «πεδίο δοκιμασίας για την πολιτική και εθνική ευθύνη» ενώ έκανε λόγο και για αύξηση της τάξης του 4% της εισπραξιμότητας σε σχέση με τους στόχους για το 2017.

Κι ενώ ο κ. Πετρόπουλος, απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, στα μητρώα των φορέων που συγχωνεύτηκαν στον Οργανισμό, όπως ενημέρωσαν ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, έως τον Νοέμβριο θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για 138.000 συντάξεις που εκκρεμούν, ενώ του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα στα εφάπαξ.

Ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθ. Μπακαλέξης, ανέφερε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να απονέμονται οι εκκρεμείς συντάξεις με ρυθμό 20.000 κάθε μήνα με στόχο έως τον Νοέμβριο να εκκρεμούν περίπου 60.000 με 70.000 (οι νέες αιτήσεις) οι οποίες και θα ικανοποιούνται εντός τριών μηνών. Ήδη, όπως είπε ο διοικητής, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός εκδόθηκαν 9.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Επίσης, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, Αν. Καποτάς, επισήμανε ότι του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα μιλάμε για καμία εκκρεμότητα στις αιτήσεις εφάπαξ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 264.921 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη και 62.652 αιτήσεις για εφάπαξ. Από αυτές, οι 138.899 αφορούν σε κύριες συντάξεις. Οι 60.957 αιτήσεις κατατέθηκαν πριν την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου (31.5) και οι 77.942 μετά την έναρξη του νόμου. Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 62.652 αιτήσεις εφάπαξ και 126.022 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου 2017, που δημοσιοποίησε ο κ. Μπακαλέξης, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών (εκτός κεντρικής διοίκησης) ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ (υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4%) και από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών στα 781 εκατ., έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις μη μισθωτών ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ μαζί με την εισφορά περίθαλψης. Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών Δημοσίου υπολείπεται κατά 71 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ρύθμιση οφειλών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ – υπέρβαση 37 εκατ. ευρώ – ενώ οι αποδόσεις περιουσίας, εκτός ΔΕΗ, ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες – ωστόσο – για κύριες συντάξεις «είναι κάτω των στόχων κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μπακαλέξης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης από την πλευρά τους, αμφισβήτησαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υποστηρίζοντας ότι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα, «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». Σε αντιδιαστολή των όσων ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, είπε πως θα «γονατίσουν» όσοι πάρουν τα εκκαθαριστικά το 2019, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι δεν συνέχισε το έργο του «’Ατλαντα» (ηλεκτρονική καταγραφή των ένσημων των εργαζόμενων) και κατήργησε το σύστημα «Ήλιος» (καταγραφή συνταξιοδοτικών παροχών και καταγραφή των συντάξεων) το οποίο επανυπέβαλε η τρόικα με ταπεινωτικό τρόπο. «Ο Ήλιος, έκρυβε στοιχεία και έπρεπε να εκκαθαριστεί» αντέτεινε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ για αναληθή ισχυρισμό, σε ότι αφορά την πλατφόρμα «’Ατλας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Αθ. Τάγαρης, επισημαίνοντας πως αντιθέτως το σύστημα αναβαθμίστηκε και επεκτάθηκε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε ότι υπήρξε μείωση των κατώτατων συντάξεων κατά 74 ευρώ. «Θα επιβεβαιωθούν όλα αυτά. Όπως επιβεβαιώθηκε ότι δεν επήλθε Αρμαγεδδών και σφαγιασμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων», ανταπάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός.

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σκουρλέτης: Μόνιμες προσλήψεις 2.500 ατόμων στην καθαριότητα των δήμων
Προηγούμενο άρθρο
Συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης στα ΕΠΑΛ
Μενού