Χαλαρώνουν τα capital controls για τις επιχειρήσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 155

Χαλαρώνουν τα capital controls το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η αύξηση των καταθετικών υπολοίπων σε συνδυασμό με τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα για το τραπεζικό σύστημα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Την ίδια στιγμή μετά την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές και την εξόφληση των όποιων υποχρεώσεων του Dημοσίου τον Ιούλιο αναμένεται να δωθεί το ΟΚ για παρεμβάσεις ως προς το καθεστώς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν ισχύ.

Οι προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση οι βελτιώσεις θα αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις, με πρόβλεψη για τη διεύρυνση των ορίων πραγματοποίησης εξαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του ημερήσιου πλαφόν των 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση εισαγωγών, στις 20.000 και ενδεχομένως στις 30.000 ευρώ με μία επίσκεψη σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα και με μοναδικό αποδεικτικό μία υπεύθυνση δήλωση και την προσκόμιση του τιμολογίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει αναπροσαρμογή του περιθωρίου για μεγαλύτερες εισαγωγές προς τα πάνω, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της κάθε τράπεζας.

Τι θα γίνει με τους ιδιώτες

Σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει κάτι αυτή τη στιγμή. Οι τράπεζες έχουν ζητήσει τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός μήνα, το άνοιγμα ενός λογαριασμού ή την προσθήκη συνδικαιούχων. Για να προχωρήσουν όμως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις απαίτείται η αύξηση της βάσης των καταθέσεων και την ίδια στιγμή η πτώση της αξίας των τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία .

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πώς βγαίνουν στη σύνταξη από τα 57,8 οι δημόσιοι υπάλληλοι με 37ετία
Προηγούμενο άρθρο
Δουλεύουμε 203 ημέρες το χρόνο για Εφορία και Ταμεία!
Μενού